Slik Imponerer du venner og familie med ditt eget øl

Anbefalt

Å brygge sitt eget øl har blitt mer og mer populært, og har for mange blitt en spennende hobby. Når du brygger ditt eget øl kan du eksperimentere deg frem til gode og unike smaker og du kommer garantert til å imponere en nabo eller to. Du tror kanskje det er vanskelig å brygge eget øl, men det er det faktisk ikke. Vi har tatt en kikk på hvordan du bør gå frem for å brygge ditt eget øl og hva du bør ta hensyn til.

Når du skal brygge eget øl kan du gjøre det ved å brygge ølet ved hjelp av et ølbryggesett/ekstraktsett eller du kan brygge med ekte korn ved å meske, som omdanner maltet korn til søt vørter. Siden øl i utgangspunktet kun inneholder fire hovedingredienser som vann, malt, humle og gjær er det viktig at du passer godt på gjennom hele bryggingen.

Malt er korn som har spiret og som deretter er tørket, mens humle bidrar med smak, aroma og bitterhet til ølet ditt. Det finnes flere forskjellige humletyper å få tak som gir ulik, bitterhet, smak og aroma. Ølgjær sørger for gjæringen av ølet ditt, og her bør du bruke skikkelig ølgjær og ikke vanlig gjær. Det er også mange ulike typer gjær å velge mellom, der alle har sine unike karakteristikker med tanke på hvilken smak og andre egenskaper de bidrar med til ølet.

Få tak i riktig utstyr

brygge øl

Når du skal brygge øl trenger du utstyr som er enkelt å håndtere samt tilgang til råd og tips underveis. Det beste du kan gjøre er å sørge for å få utstyret du trenger fra noen som kan skilte med et godt utvalg og god kunnskap. Vi har derfor tatt en prat med Brewshop.no som kan skilte med Norges bredeste sortiment innen utstyr og råvarer for hjemmebryggere, hvor vi ha fått med oss noen gode råd og tips på veien til verdens beste hjemmebrygget øl.

Flere metoder for brygging av egen øl

ølbryggekjele
Bryggekjele/Brewshop.no

Når du brygger øl er det en prosess hvor malt, vann, gjær og humle gjøres om til øl. Et ølbryggesett med ekstrakt passer perfekt for en nybegynner, og etter hvert kan du utvide når du får skikkelig taket på bryggingen.

Den andre metoden er å brygge øl ved å meske malten. Dette er en prosess som krever litt mer kunnskap, utstyr, og tid, men er ikke mye vanskeligere. Kort fortalt gjøres malten om til søt vørter som du bruker videre i ølbryggingen. Når man mesker malten blir malten knust, lagt i varmt vann og til slutt så blir den silt. Væsken fra den knuste og silte malten kalles da vørter, og det er dette som skal bli til øl. Når vørteren er klar skal den kokes og tilsettes humle, og eventuelt andre ingredienser etter ønske, deretter avkjøler du vørteren og tilsetter gjæren.

Vær tålmodig og nøye

øl

Når du brygger øl er gjærbehandlingen noe av det viktigste du gjør. Du må sørge for at alt av utstyr du bruker ved gjæringsprosessen er skikkelig rengjort og desinfisert, og la ølet få tilstrekkelig med tid til å gjære ferdig. Ølbrygget trenger et rom som har stabil temperatur, gjerne et sted mellom 18 og 20 grader. Her skal det stå, beskyttet mot temperatursvingninger og lys, til det er ferdig gjæret. Dette tar normalt to uker

Slik brygger du øl med ølbryggersett

utstyr

Er du nybegynner som ølbrygger så er et komplett ølbryggersett det aller enkleste å starte med. Mange som har brygget øl i flere år fortsetter å brygge med utstyret som en slik startpakke inneholder fordi det er enkelt, og du får veldig ofte et imponerende resultat. Husk å skrive ned hva du bruker og hvordan du går frem når du brygger øl. Da er du helt sikker på at når du har kommet frem til den beste oppskriften, klarer å lage det samme ølet flere ganger. Når du kjøper et ølbryggesett så er dette en engangsinvestering siden du kan bruke settet igjen og igjen. Du trenger kun påfyll av råvarer for ditt neste brygg.

Det finnes flere oppskrifter der ute på flere forskjellige øl typer. Her er det bare å prøve seg frem. Det sies at som nybegynner bør du prøve deg på å brygge en IPA, det skal, etter sigende, være den enkleste ølen å lykkes med. Dette er fordi IPA med mye humle gjerne kamuflerer mange av de vanligste nybegynnerfeilene, som for eksempel ustabil temperatur under gjæring av ølet.

Dette trenger du for ekstraktbrygging:

Slik gjør du:

1 Kok opp ca. 3 liter vann, mengde er oppgitt på pakken.

 

2 Bland vannet sammen med maltekstrakt i et gjæringskar og rør godt sammen.

 

3 Tilsett vann slik at du har riktig mengde. Mengde er oppgitt i bruksanvisning på pakken, som regel rundt 20-23 liter.

 

4 Dryss over gjæren, sett på lokket og gjærlåsen, rist beholderen godt

 

5 Når brygget er satt og gjærlåsen er festet vil det boble i gjærlåsen. Nå skal brygget stå i stabil temperatur i minst 2 uker og gjære seg ferdig.

 

6 Vask og desinfiser alle flaskene med for eksempel desinfeksjonsmiddelet Star San, dette følger også med i startsettet.

 

7 Lag sukkerlake som du tilsetter i ølet. Dette sørger for ettergjæring når ølet er helt over på flaskene, og kullsyre blir produsert.

 

8 Tapp ølet over på flaskene og husk å korke dem godt. Sett deretter flaskene 10-14 dager i romtemperatur for å få kullsyre, før du kjøler ned en flaske eller to for smaking.

Hvis du lar ølet oppbevares kjølig ytterligere et par uker, så vil det smake enda bedre.

Slik brygger du øl ved mesking

tappetårn øl
Eget bærbart tappetårn/ Brewshop.no

Å brygge øl ved å meske malten er en litt mer tidkrevende prosess. Du må følge nøye med i hele prosessen, men jo mer du prøver deg frem jo bedre vil resultatet bli. Her kan du leke deg med smaker og ulike fremgangsmetoder til du finner den ultimate oppskriften. Når du har mesket malten og deretter har kokt ferdig vørteren, skal det kjøles ned og overføres til gjæringskaret. Bruk gjerne en sil eller et dørslag når du heller vørteren over i gjæringskaret. Da får du både pisket inn godt med luft, og silt av eventuelle rester av humle og malt.

Det finnes en mengde med oppskrifter som du kan leke deg med hvor du kan tilsette smaker du liker, og kanskje kan du lage et øl som smaker helt annerledes enn hva du er vant til. Her er det bare fantasien som setter grenser. Husk å sørge for at utstyret du bruker alltid er helt rent, og bruk gjerne engangshansker som er desinfisert før du tar på gjærlås, slanger osv.

Vil du ha en skikkelig innføring i prosessen finner du alt du trenger å vite her.

Dette trenger du:

Ølgjær

Slik gjør du:

1 Ha vann i en gryte og tilsett malt ved rundt 65 grader. La stå på jevn temperatur i 60 til 90 minutter.

2 Ta ut malten av gryta slik at du sitter igjen med vørter. Skyll gjennom malten, slik at du får ut mest mulig sukker. Kok vørteren kraftig (rullende kok) i 60 til 90 minutter

3 Tilsett humle og andre ingredienser for å få den rette bitterheten og smaken på ølet.

4

Når koketiden er over må den kjøles raskt ned før har du vørteren over i et gjæringskar. Bruk gjerne dørslag for å sile ut humlerester, og for å få godt med oksygen inn i ølet.

5 Nå setter du ølet i et rom som holder rundt 20 grader og lar det stå minst et par uker. Beskytt mot lys.

6 Etter to uker har du ølet over på nyvaskede og desinfiserte flasker, og lar det stå i romtemperatur i et par uker.

 

Etter et par uker kan du smake på ølet ditt og se om det ble akkurat slik du håpet.

Tips: Du må alltid sørge for at alt du bruker av utstyr er rent og desinfisert. Vær også nøye på at alle temperaturer kontrolleres underveis. Gjør du dette er du nesten garantert et godt sluttresultat

Når du skal brygge ditt eget øl trenger du naturlig nok litt utstyr underveis. Det beste du kan gjøre er å investere i eget utstyr fra starten av. Gå til innkjøp av det viktigste utstyret først, og så kan du utvide etterhvert som du får dreisen på bryggingen. Du finner ferdige utstyrspakker som er klare til bruk her.

Du kommer garantert til å bli bitt av basillen, for dette er virkelig en hobby som du både du og de rundt deg kommer til å få glede av.

Lykke til ?

Flere artikler