10 ekstremt giftige og farlige matvarer du aldri bør spise

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Vi er nok kjent for å være ganske forsiktig i matveien i Norge, men tross det så har også vi noen ingredienser i maten som du bør være forsiktig med. Det finnes en mengde matvarer rundt om i verden som kan gjøre deg ekstremt syk hvis du ikke vet å tilberede enkelte råvarer riktig.

Vi har tatt en kikk og funnet 10 matvarer som kan gi deg alvorlig forgiftning, og som kan være direkte dødelig. Noen er giftige når de er ubehandlet, andre har et innhold du uansett ikke bør spise.

Afrikansk oksefrosk

frosk

Denne er ikke å finne på særlig mange menyer rundt om i vårt langstrakte land, men likefullt er den faktisk en delikatesse i Afrika. Den er ekstremt farlig fordi den inneholder giftstoffer som kan medføre leversvikt.

Limabønner

limabønner

Limabønner, eller hvite bønner som de også blir kalt, kan skape en grusom cyanidforgiftning hvis du ikke koker bønnene etter at de har ligget i bløt. Du får kjøpt ferdig behandlede hvite bønner i butikken, men du kan også kjøpe dem tørket. Velger du å kjøpe dem tørket er det veldig viktig at du koker dem og ikke bruker dem rå.

Levende blekksprut

blekksprut

Dette er en delikatesse i Korea. Blekksprutarmene spises levende og det kan være potensielt livsfarlig å lempe innpå tentaklene med sugekoppene. De lever fortsatt, er i bevegelse og kan sette seg fast i halsen din og kvele deg.

Hjerteskjell

hjertskjell

De høres så uskyldige ut, men hjerteskjellene absorberer skitten i havet og har ved flere tilfeller vært opphavet til Hepatitt A. Selv om de ser fristende ut er det best å være på den sikre siden og la dem ligge. Velg heller noen andre delikatesser fra havet, det er nok å ta av.

Fugu

fugu

Dette er sashimi laget av japansk kulefisk og skal du spise dette bør du defintivt ha nerver av stål. Skal du nyte denne kulinariske retten, Fugu, bør du være helt sikker på at kokkene vet hva de driver med. Blir dette tilberede feil kan det få et dødelig utfall, flere av de indre organene er så mye som 1200 ganger mer giftig en cyanid.

Hyllebær

hyllebær

Hyllebær er kjent for å bli brukt til både saft og syltetøy, men er du uforsiktig å spiser både stilken og frøene kan du bli svært syk. Du kan bli både kvalm og kaste opp, og du kan ende opp med en alvorlig forgiftning.

Hákarl

hai

Dette er rått haikjøtt som er fermetert, deretter er det blitt hengt til tørk. Haien mangler nemlig et urinrør og samler derfor all urinen i blodet, som igjen gjør at kjøttet kan inneholde giftige stoffer.

Ackee

Ackee

Ackee er en kjent frukt på Jamiacia, og den må kun spises når den er helt moden og skikkelig tilberedt. Spiser du den når den ikke er moden kan du oppleve ekstrem kvalme, og i værste fall kan frukten føre til døden.

Rå Cashewnøtter

cashew

Du kjenner nok til cashewnøttene du kjøper på butikken, og så sant du ikke lider av nøtteallergi er de selvsagt helt trygge å spise. Det du derimot ikke må gjøre er å plukke nøttene rett fra treet. Er de ikke modne kan det føre deg rett inn i døden.

Rabarbra

rabarbra

Dette hadde du nok ikke regnet med. Rabarbra dyppet i sukker er nok mange sitt store barndomsminne, men er du uforsiktig kan du få i deg stoffer fra rabarbraen som er giftig. Du trenger ikke bekymre deg for stilken, men du må aldri forsøke å spise bladene, de er veldig giftige.

Det er ikke alltid det er like lurt å spise alt man kommer over, i blant kan det være lurt å styre nyskjerrigheten og heller satse på noe kjent og kjært.

?

Flere artikler