3 ting du ikke bør gjøre når det lyner og tordner

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Nå er vi inne i den tiden hvor lyn og torden til stadighet kommer sigende inn over oss. Paradoksalt nok er de fleste av oss redde for tordenet mens lynet er fascinerende å se på. Men er det noe som kan gjøre skade på både elektronisk utstyr og mennesker så er det nettopp lynet, og ikke tordenskrallene.

På avstand kan et lynnedslag skape stor interesse og fascinasjon, men det er noen hensyn du bør ta for å forsikre deg om at du ikke blir skadet av dette enorme værfenomenet.

Dette bør du passe på når det lyner

Grunnen for at tordenværet herjer over oss i sommersesongen er fordi tordenvær oppstår når bakken er blitt varm og fuktig og varm luft stiger til værs. Tordenskrallet oppstår når luften rundt lynet varmes raskt opp og skaper sjokkbølger gjennom luften. Oppholder du deg ute mens det lyner bør du sørge for å ikke tiltrekke deg lynet.

Hagearbeid i uværet

hagearbeid

Det er ikke anbefalt å rase rundt i hagen når lyner hagler ned rundt deg. Med en hage på en høyde og med deg som høyeste punktet lever du nok litt ekstra på kanten. Det er sjeldent med skader på mennesker under lyn og tordenvær i Norge, men det er ikke nødvendig å friste skjebnen mer enn nødvendig. Skulle du likevel vært nødt til å rase rundt i hagen så bør du klare deg uten en paraply og heller tåle å bli våt. Blir du våt kan et potensielt lynnedslag følge fukten utenpå deg istedenfor å gå gjennom kroppen din. Bruk nå for alle del ikke en paraply, det kan fort gå galt.

Vent med å bade

bad lyn

Det kan være fristende med et bad ute i regnværet, men du bør hverken bade ute i sjøen eller hjemme i badekaret mens uværet herjer. Det samme gjelder for å bestemme seg for å ta oppvasken mens du lager mat. Husk at vann leder elektrisitet. Strømmen som treffer vannflaten hvis du bader ute har hele 30 000 til 40 000 ampere som fordeler seg utover vannet. Tar du et bad hjemme mens det lyner så kan overspenningen som følger et lynnedslag følge vannledningen i huset. Og det beste må jo være å være på den sikre siden.

Ikke opphold deg ute

lyn tre

Hvis du av ulike årsaker må oppholde deg ute mens lynet herjer bør du ikke under noen omstendigheter søke tilflukt under et tre. Lynnedslag søker de høyeste punktene, og trærne vil være det naturlige høyeste punktet. Sørg heller for å bli våt og stå med bena samlet. Hvis lynet slår ned i nærheten av deg vil strømmen som sprer seg i bakken gi spenningsforskjellen i bena hvis du står med bena spredt.

Du bør også sørge for å trekke ut kontakten på det elektroniske utstyret ditt. Det kan fort bli store og dyre ødeleggelser hvis lynet skulle slå ned. Ellers bør du holde deg inne og slappe av til uværet har seilt forbi.

Det beste du kan gjøre når uværet herjer over deg er å legge deg godt til rette i sofaen med et pledd og en god bok og trøste deg med at det hele går fort over ?

Flere artikler