3 tips til å bli kvitt innpåslitne Veps

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Vepsen er mest kjent for å være ekstra plagsom fra midten av juli og ut i august, men noen kan plages allerede tidlig på forsommeren. Vepsen higer etter søtsaker og er ofte plagsom når du sitter ute og skal nyte et måltid. De kan stikke deg før du aner det, og de kan fort være en del av syltetøyet på frokostbordet, eller kose seg i saften din. Det finnes flere midler du kan bruke for å få bukt med innpåsliten veps. Vi har funnet tre helt naturlige knep som du burde prøve hvis vepsen er litt vel nærgående.

I Norge er de sosiale vepsesamfunnene ettårig og dør ut før vinteren, men de kan være ekstremt plagsomme. Vepsen bygger som regel bol på loftet, under taklister eller bak kledningen. Gamle bol blir ikke brukt på nytt.

Lag eget «Vepsebol»

vepsebol

Vepsebolet ser litt ut som brunaktig papir og har en litt avlang form. En dronning lager ikke et nytt bol der hvor det allerede eksisterer et samfunn, da drar hun videre og forsøker et annet sted.

Hvis du er plaget med veps på f.eks terrassen bør du bruke en brun papirpose som du fyller med litt papir slik at den får form som et vepsebol. Knyt den sammen i enden og heng den opp under taklisten. Vepsen vil tro at dette er et vepsebol og reise videre. Veldig enkelt og utrolig effektiv, skal vi tro de som har forsøkt. Dette trikset krever selvsagt at du har tak over terrassen din, hvis ikke vil lure-bolet ødelegges av regnet.

Du kan også kjøpe et «liksom» vepsebol som fungerer som en vepseskremmer, da vil du holde vepsene unna.

Vil du se nærmere på en vepseskremmer så finner du det her.

Lime og nellikspiker

lime

Andre sverger også til enkle metoder som lime og nellikspiker. Dette skal, etter sigende, skremme vepsen vekk. Du skal helt enkelt dele en lime i to og sette nellikspiker i hver halv del. Legg lime-nelliken i nærheten av der du sitter.

Ha deg vekk vepse-grøt

vepse grøt

På sosiale medier har vepse-grøten til pappaperm gått sin seiersgang og vi gjengir oppskriften som flere i diverse kommentarfelt sverger til.

Bland sammen 5 dl vann, en pakke tørrgjær og 8 ss sukker. Ha den ferdige «grøten» over i flere boller eller glass av ymse størrelser. Sett grøtbollene rundt forbi på terrassen og andre steder du blir plaget av vepsen.

Det er dronningen som bygger bolet og denne jobben starter rett etter at hun har våknet av vinterdvalen. I starten har hun nok å gjøre med å både bygge og forsvaret bolet, samt sørge for mat til larvene. Sesongens første veps gjør seg som regel til kjenne i begynnelsen av Juli. Den kan noen steder, oppleves som krevende allerede på forsommeren.

Lykke til med vepse-utryddingen og forhåpentligvis kan du gå både forsommer og sensommeren i møte uten å bli hverken plaget eller stukket av ivrige veps.

Flere artikler