Busknellik i potter og bed

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er lite som er koseligere enn en bugnende hage, eller fargerike blomster i potter og krukker. Du trenger ikke en stor hage for å kunne ha glede av blomster i mange farger og ulike arter, ei heller trenger du å være gartner for å lykkes. Det finnes en mengde med planter og blomster som ikke trenger spesielt mye stell eller hjelp, og busknellik er en av dem. Den er både sterk og robust, samtidig som den kan trives i hele Norge, helt opp til sone H7. Busknellik passer også godt for pollenallergikere siden den blir ansett som allergivennlig.

Busknellik anses som en klassisk hageplanter og den får store blomstertette hoder i nydelige farger som hvit, lilla, rød og rosa. Denne vakre planten kan også brukes som pynt i desserter og salater siden den er spiselig.

Slik lykkes du med busknellik

Busknellik passer perfekt i de fleste hager og terrasser. Den er både to-årig og flerårig, og blir fra 20 til 60 cm høy. Den trenger lite stell og ser flott ut i både hagen og i bed. Busknellik er også mye brukt som snittblomst og kan stå i vase helt opp til tre uker. Denne er nemlig kjent for å overleve lenge i vase og derfor ekstremt populær å klippe av og flytte inn.

Tidlig blomstring

Busknellik sås fra frø og kan forkultiveres, eller sås direkte på vokseplassen om du ønsker det. Litt avhengig av når du sår så kan du få busknellik til å spire i løpet av én uke eller to, men da må frøene ha en varme på 18 til 20 grader. Plantene plantes ut når faren for nattefrost er over.

Vil du ha tidlig blomstring kan du forkultivere busknellik innendørs allerede i februar og mars. Dekk frøene med plast og lag små luftehull. La frøene stå varmt, gjerne på varmekablene på baderomsgulvet. Prikle og plant om i små potter, og plant dem ut når det ikke lenger er fare for nattefrost .

Selvspredende og vakker

Busknellik blomstrer fra juni til august og er du heldig kan du få flere av denne vakre blomsten helt gratis siden den er god på å så seg selv. Da trenger du kun å sørge for at den får beholde frøkapselene.

Du kan også så frøene direkte i potter og bed i perioden mai til september. Planter du på høsten vil du få blomstring neste sesong. Planter du på våren kan du være heldig å få blomstring samme år. For å være sikker på at du får blomstring samme år bør du så inne tidlig på sesongen.

Slik trives busknellik best

Busknellik kan plantes i både Potter og bed. Den trives best i kalkholdig jord et sted hvor det er solrikt.

Siden Busknellik er så robust tåler den godt både vind og regn. Den er derimot ikke så begeistret for å overvintre i dårlig eller veldig fuktig jord

Plant gjerne flere planter sammen slik at de danner en gruppe. Som gruppe bør avstanden være rundt 35 cm mellom hver gruppe. Plant gjerne en gruppe i flere potter for en blomstrende og bugnende terrasse, det kommer til å se fantastisk ut.

Lykke til!

Flere artikler