De er ikke så giftige som du tror-slik blir Rognebær spiselige!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Høyt henger de og sure er de. Ja, det er selvsagt rognebær vi snakker om. Du har kanskje hørt at rognebær er farlige og at de overhodet ikke må spises, men det er faktisk ikke riktig slik. De har noen utfordringer og det er ikke anbefalt å hive dem i seg rett fra kvisten de henger på, men gjør du et par ting med dem så blir de fult spiselige. Tro det eller ei så kan de faktisk overraske deg. Rogenebær er sure i utgangspunktet og trenger en god porsjon med sukker for å smake godt.

Det er få som orker å spise rognebærene rett fra treet, da er de nesten umenneskelige sure. For at rognebær skal smake best bør de ikke høstes før de har vært gjennom en frostnatt.

Slik får du spiselige rognebær

rognebær

Grunnen for at mange tror at rognebær er farlige er fordi de inneholder et stoff som kan danne blåsyre. Dette giftige stoffet forsvinner når du koker eller tørker bærene. Noe av det beste du kan lage av rognebær er rognebærgelé som smaker fantastisk til viltgryter og viltstek. Skal du gjøre rognebærene spiselige må du alltid være raus med sukkeret, alltid. Bruk heller for mye enn for lite sukker.

La bærene få en frostnatt

rogenbær frost

Rognebærene bør alltid ha fått oppleve en frostnatt eller to før du høster dem. Høster du dem for tidlig kan du likevel klare å få frem den sødmen som de får fra en frostnatt ved å legge rognebærene en stund i fryseren.

Lag en deilige gelé

gele

Vil du lage rognbeærgelé kan du gjøre det ved å rense 1 kg rognebær og ha dem i en kjele sammen med 1/2 liter vann. La bærene koke i 45 minutter. Sil bærblandingen, mål opp hvor mye saft du får og ha saften tilbake i kjelen. Kok saften i fem minutter og tilsett 9 dl sukker pr. liter saft. La saften koke videre i 15 minutter. Når geleen er klar har du den over på små sterile glass som du oppbevarer mørkt og kjølig.

Har du høstet inn mye rognebær trenger du faktisk ikke å bruke dem umiddelbart. Ha bærene i fryseren og tilbered dem når du har lyst og tid.

Rognebær passer perfekt til Vilt

vilt

Rognebær passer perfekt til vilt som rype, elg og hjort. Her er det bare å hive seg over grytene og sørge for å ha denne herligheten tilgjengelig hele høsten og vinteren.

Husk å alltid varmebehandle rognebærene enten ved at du koker dem eller tørker dem. Rognebær passer også perfekt i dekorasjoner og skaper god stemning i hjemmet ditt ?

Visste du at det sies at når rognebærtreet bærer mange bær så blir det en snøfattig vinter. Rognebærtreet bærer nemlig tungt kun én gang i sesongen.

Flere artikler