Denne må du være OBS på når du bader!

content-marketing

Anbefalt

Det er endelig sommer og sol, det betyr mange late deilige dager på stranda. Selv om strandlivet stort sett er å anse som trygt i Norge er det likevel en rakkar du bør være forsiktig med når du skal bade. Fjesingen er Norges giftigste fisk og er du uheldig å tråkker på den kan du oppleve intense smerter med skjelvinger, kaldsvette, hjerterytmeforstyrrelser, kramper og pusteproblemer.

Å komme utfor en fjesing er betydelig vondere enn å svømme inn i en brennmanet. Samtidig må du regne med at smertene vedvarer over lengre tid. Dette er rett og slett ikke karen du vil møte på.

Fjesingen

Som flyndra liker denne fisken å ligge i sanden å kose seg og kan derfor være både vanskelig å se og veldig lett å tråkke på. Den liker seg best der hvor det er varmt i vannet og mange strender. Sørlandet er derfor ett av stedene hvor du fort kan møte på den. Den blir ikke store karen, kun en 30-40 cm, men stikket gir likevel intense smerter.

Norges giftigste fisk

Fjesing er den eneste giftige fisken vi har, men kan faktisk spises selv om vi ikke har tradisjoner for det.

Fjesingen er utstyrt med en pigg bak på ryggen og på gjellelokkene og tråkker du på den, eller blir stukket, så pumper fisken inn en gift, dracotoxin. Det går som regel bra med dem som blir utsatt for fiskens smertefulle gift, men døden kan være verste tenkelige utfall. De fleste vil oppleve generelt ubehag, smerter og hevelse.

Dette må du gjøre

Hvis du har kommet utfor en fjesing og blitt stukket bør du så raskt som mulig få kroppsdelen som er skadet inn under varmt vann, så varmt som 40 til 45 grader. Fortsett behandlingen til smertene gir seg, og minimum i 90 minutter. Behandlingen med varmt vann gir rask smertelindring og forebygger for langvarig smerte og hevelse. Varmen fra vannet ødelegger giften. Er du usikker bør du ta kontakt med giftinformasjonen på 22 59 13 00.

Sommerferien og juli måned er den perioden det er flest som blir stukket av fjesingen. Da er ofte temperaturen i vannet god og mange benytter seg av badestrendene. Blir du, eller en av dine ,stukket forsøk å hold roen og finn varmt vann. Husk at i de fleste tilfeller går det bra, men det er greit å vite hva du skal gjøre.

Se deg litt ekstra for når du skal bade, spesielt der det er varmt og grunt. Fisken er vanskelig å se, men kikker du nøye etter vil du se konturene av den i vannet ?

Flere artikler