Derfor blir Norske Jordbær ekstra dyre i år!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Nå er er de gode og deilige norske jordbærene i butikken, men det har ikke vært enkelt å få dem dit i år. Corona epedimien har lagt kjepper i hjulene for mer enn en jordbærbonde. Noen bønder har satset på selv-plukk av jordbærene, mens andre har hatt lavere produksjon og store problemer med å skaffe arbeidskraft. Vi kan få tak i ferske jordbær i butikken hele året, men det er ikke skikkelig sommer før vi kan glede oss over kurv på kurv med norsk-produserte jordbær.

Nå har derimot disse søte bærene blitt en ettertraktet vare som har stor etterspørsel, men som butikker og leverandører har mindre tilgang til.

Kostbare og ettertraktede bær som er vanskelig å få tak i

Det er ikke tvil om at vi vil ha norske jordbær, men situasjonen har ikke vært enkel for bøndene. De trenger forutsigbarhet og ikke minst tilgang til arbeidskraft som kan hjelpe med å plukke jordbærene. De blir faktisk plukket for hånd. Ett og ett jordbær blir varsomt lagt i en jordbærkurv, og grundig kontrollert før de reiser avgårde til en leverandør, eller til en butikk.

jordbær 2

Ofte har en kurv med norske jordbær ligget på mellom 30 til 40 kroner gjennom sommeren, men i år har de kostet helt opp til 90 kr. Er du heldig kan du nå få en kurv for mellom 60 til 80 kroner. Mange jordbærbønder har redusert produksjonen sin og fått mer kostbar arbeidskraft, da blir det færre bær å oppdrive i butikken. I år forventer de fleste butikker mindre tilgang til norske bær, og derfor blir også prisen dyrere.

jordbær

Det er ikke første gang vi opplever at norske jordbær er kostbare og vi må nok regne med at jordbærprisene vil holde seg høye i årene som kommer også. De siste 20 årene har antall jordbærbønder blitt redusert fra 1200 til 300. I tillegg til at bonden er helt avhengig av arbeidskraft har de andre utfordringer som været med både frost, sol og nedbør.

Det er likevel kjedene som avgjør prisen på jordbærene. Det er det faktisk ikke bonden selv som avgjør.

Prisene vil muligens falle litt i løpet av sommeren når det blir tilgang på mer jordbær. Kanskje det er nå du virkelig burde satse på å dyrke dine egne jordbær ?

kos deg med de bærene du får tak i ?

Flere artikler