Derfor bør alle bade i havet hele året

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Å bade i havet er for de aller fleste helt gratis, og gjør deg både pigg, mer energisk, samtidig som at det bidrar til økt mestringsfølelse og gir deg et skikkelig energikick. Selv om det er deilig for kroppen og ta et avkjølende bad en varm sommerdag, er det å bade på vinteren hvor vannet er kaldt, godt for både kropp og psyke. Vinterbading kan derfor være en mulig behandling for depresjon og gjøre deg mer energisk og opplagt. Når du først har begynt å bade hele året vil du kjenne en enorm forskjell på energinivået i kroppen. Hvis du fortsetter å bade hver dag selv når det begynner å bli kaldt vil ikke kroppen få sjokk hver gang du tar et bad.

Det har blitt mer og mer populært med små badehus med badstue som benyttes av badeglade hele året. Det å kaste seg ut i et iskaldt vann på vinteren, kan både gi deg en kickstart på dagen, og en fantastisk følelse av mestring.

Bade i havet hele året? Dette bør du vite

Bade

Det å gi seg selv mål man kan klare å fullføre, som hvor lenge man skal være uti vannet om gangen, kan føre til økt mestringsfølelse – og øke energi og livskvalitet. Personer med revmatisme, fibromyalgi og astma kan også oppleve mindre smerter og slitenhet av å bade hele året, spesielt på vinteren.

Plages du med dette bør du ikke bade på vinteren

For personer med alvorlige hjerte- og karsykdommer, lavt blodtrykk og epilepsi, bør man holde seg unna kaldere vann, og i hvert fall passe på hvor mye man bader i det kalde vannet. Dette er fordi kuldesjokket som oppstår fort kan føre til infarkt, anfall og sjokk.

Dette bør du vite om vinterbading

Når man bader om vinteren hvor vannet er kaldt går pusten fortere på grunn av de store temperaturforskjellene. Dette gjør at de fleste hyperventilerer når de vinterbader for første gang. For mange går dette heldigvis over jo mer kroppen venner seg til vannet. Kaldt badevann nedkjøler kroppen raskt og kroppen går fort i forsvar og utløser adrenalin. Derfor fører bading på den kaldere tiden av året til sjokk og adrenalinkick.

Kaster du deg ut i et iskaldt vann kan det være sjanse for at du besvimer av sjokket som oppstår eller får krampe, så pass derfor på å aldri bade alene før du har vendt kroppen til det kalde vannet. Pass også på å ikke være ute i det kalde vannet for lenge, spesielt om du dukker hodet under vannet. I tillegg kan det være lurt å bruke sokker eller badesko for å unngå frostskader og kutt av isen.

Derfor bør du bade hele året

Å bade hele året, spesielt på vinteren, kan komme med mange positive konsekvenser for både kropp og helse. Når man bader i kaldt vann regelmessig, styrkes blodomløpet ditt og du vil bli bedre til å holde på varmen både når man bader, og også i andre situasjoner. Når man vinterbader ofte stiger i tillegg pulsen og blodtrykket ditt, som over lengre tid vil gi deg lavere hvilepuls og være med på å styrke hjertet ditt.

Bading hele året kan også føre til at du får bedre immunforsvar mot forkjølelse og andre sykdommer, og du får økt forbrenning i og med at kroppen bruker så mye energi på å holde varmen. Til slutt påvirker bading humøret ditt i stor grad, da mange vil sammenlikne bading med en form for lykkerus, som både skal virker nedstressende og gjør deg gladere.

Tren deg opp og venn deg til det kalde vannet

Det er lurt å gradvis trene seg opp om du har lyst til å kunne bade i havet hele året. Hvis du starter i august rekker kroppen å venne seg til det kalde vannet, og du vil etter hvert bli en mer erfaren vinterbader. Etter hvert bad, uansett om det er på vinteren eller varmere årstider, er det viktig at du sørger for å få varmen tilbake. Surr deg inn i et håndkle eller bytt til tørre og varme klær, for å unngå å bli for nedkjølt.

Bli kvikkere med vinterbading

Å bade i havet hele året følger med en rekke helsegevinster, men man bør uansett være forsiktig jo kaldere vannet er. Det er for mange en luksus å kunne kaste seg i havet på sommeren hvor temperaturen er høy både i lufta og vannet, men det er lite som er så oppkvikkende som en dukkert i det iskalde havet på vinteren.

Lykke til ?

Flere artikler