Derfor bør alle ha en lavendel i hagen

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Lavendel er en nydelig blomst som ikke er spesielt vanskelig å lykkes med, den klarer seg stort sett selv. Du kan kjøpe en ferdig plante hos et gartneri eller du kan dyrke den frem selv ved hjelp av stiklinger eller frø. Lavendel er viden kjent og brukt til alt fra matlaging til kosmetikk i åresvis. Den skal etter sigende også ha legende egenskaper og kan hjelpe mot bl.a angst, uro, hodepine og hårtap. Vi har tatt en kikk på hvorfor du absolutt bør sørge for å ha en lavendel eller to i hagen din.

Lavendel stammer fra middelhavsområdet, men er en av de plantene som klarer seg fint selv i vårt klima. Den kan bli helt op til 50 cm høy, kommer år etter år og er særdeles lettstelt.

Derfor bør du ha en lavendel i hagen

lavendel

Lavendel er en staude og blomstrer fra sommeren og litt utpå høsten. Når høsten kommer visner hele planten og den kan se veldig trist ut, men fortvil ikke. Når våren kommer skyter den nye skudd og blir like vakker igjen.

Tiltrekker seg insekter

lavendel bie

En lavendel er veldig populær hos både bier, humler og ikke minst hos sommerfuglene. Planter du lavendel i hagen vil de spre seg og du vil få en nydelig lavendelbusk. Lavendel er en plante som våre viktige insekter ikke klarer å si nei til.

Spiselig

lavendel sirup

Alle typene av lavendel er spiselige. Du kan spise både blomstene og bladene. De har en sterk og parfymert smak og kan brukes som krydder, som pynt på kaker og desserter eller i varm drikke som i te. Høster du lavendel underveis i sesongen kan du tørke blomstene så har du spiselig lavendel hele året.

Helbredene egenskaper

lavendel te

Lavendel har blitt brukt som en helbredene urt og det sies at den kan hjelpe mot alt fra angst, uro, søvnløshet, hodepine og hårtap.

Antibakteriell

lavendel olje

Lavendel er kjent for sine antibakterielle og antiseptiske egenskaper og kan hjelpe mot å desinfisere, berolige eller helbrede kutt, brannsår og bitt. Lavendel kan også forbedre hudproblemer som betennelse og kløe.

Holder flåtten unna

hund og katt

Flåtten er på ingen måte beigeistret for lukten av lavendel. Smører du lavendelolje rundt kragen på halsen på katten slipper du at pus får pelsen full av flått.

Forsvarer hagen din

snegle

Planter du lavendel i hagen din vil både katter og brunsneglene holde seg unna. Ingen av dem er særlig begeistret for denne planten.

Nydelig duft

lavendel pose

Lavendel har en fantastisk duft og du har sikkert vært i utlandet på ferie og sett at du kan kjøpe små poser med tørket lavendel på hvert gatehjørnet. De små posene med tørket lavendel er perfekte til å legge i kles-skuffer så får alt tøyet ditt en svak og herlig duft av lavendel. En pose med tørket lavendel vil også holde små insekter borte slik som f.eks møll.

Høst lavendelen når den blomstrer og tørk de små blomstenene. Fyll en liten tøypose med tørket lavendel og legg dem i skapet med f.eks sengetøy. Disse små posene er også perfekte som små gaver.

Slik lykkes du med lavendel i hagen

lavendel potte

Har du en hage som du egentlig ikke har mye tid til bør du defintivt satse på lavendel. Det er få planter som klarer seg så godt på egenhånd som denne.

Planter du lavendelen din direkte i jorden i hagen bør du plassere den et sted hvor det er solrikt og tørt. Du trenger ikke å tenke så mye på å vanne den så sant det ikke er en veldig tørr sommer. Denne klarer seg fint selv. Den er hardfør, men den vil miste blomstene sine på høsten og komme tilbake igjen til våren

Planter du lavendel i potter bør du sørge for å bruke middelhavsjord. Sett pottene lyst og vann jevnlig. Den liker ikke å stå med våte røtter så pass på så du ikke overvanner den. Når vinteren kommer beskytter du planten din ved å dekke krukkene med granbar, løv eller sekkestrie.

Hvis du beskjærer lavendelplanten din på våren kan du ta fine stiklinger å plante i nye krukker. Bryt eller skjær av en bit av en gren eller en topp og stikk disse ned i jord. Rens vekk de nederste bladene på stiklingen og plasser i skyggen. Vent til de har fått nye skudd før du planter lavendel-stiklingene dine i nye potter eller i bedd.

Lavendel kan gi deg mye glede hele året, bare husk å høste inn de nydelige blomstene når de har sprunget ut ?

Flere artikler