Dette tilsetningsstoffet er laget av stein med titan og kan endre ditt DNA

content-marketing

Anbefalt

Det finnes en hel del skadelige stoffer som vi får i oss i løpet av et liv. Noen stoffer har blitt ansett som trygge over lengre tid, men etter som forskningen har kommet lengre kommer det nye og mer nyanserte forskningsresultater som viser andre resultater enn først antatt. Fra å ha bli brukt som tilsetning i ulike typer mat og søtsaker har det nå blitt konkludert med at tilsetningsstoffet titandioksid ikke er trygt.

Stoffet er allerede blitt forbudt i Frankrike og i oktober 2021 ble det vedtatt i EU at det vil bli forbudt å bruke dette stoffet i matvarer. Forbudet vil tre i kraft i løpet av første del av 2022. Selv om det inntrer et forbud mot bruk av titandioksid vil det ta litt tid før alle varene er faset ut og ny produksjon er satt i gang.

Det kraftige tilsetningsstoffet

godteri

Titandioksid er et hvitt pulver som blir laget av stein som inneholder titan. Dette hvite pulveret brukes som tilsetningsstoff i alt fra iskrem til smågodt og dressinger. Stoffet brukes blant annet til å gi den kritthvite fargen i drops, kakeglasur, iskrem og tyggegummi.

Titandioksid tas opp i kroppen og kan samle seg, samt at det kan ta langt tid før partiklene forsvinner fra systemet vårt. En del av titandioksidpartiklene er også så små at de klassifiseres som nanopartikler selv om stoffet i utgangspunktet ikke er utviklet som et nanomateriale.

Endring av arvestoffet

make up

Etter flere nye studier har det kommet frem at det foreligger en reell fare for at stoffet kan kan være med på å skade DNA cellene. Dette kan igjen være med på å føre til økt risiko for kreft. I en studie fra 2017 fikk rotter dette stoffet i vannet sitt og etter 100 dager fikk hele fire av 11 rotter forstadiet til kreft.

I tillegg kan stoffet også ha skadelig effekt på nervesystemet og være med på å påvirke immunsystemet. Du kan finne stoffet i både marsipan og i kosmetikk og de nye reglene vil kun gjelde for alle spiselige produkter.

Dette bør du vite

tannkrem

Du finner fortsatt stoffet i blant annet tannkrem. Selv om mange produsenter og kjeder har begynt å fase ut mange av produktene som inneholder titandioksid vil du finne flere varer fremover som fortsatt har stoffet i seg og tannkrem er en av dem.

Titandioksid skal fjernes fra alle spiselige produkter og siden tannkrem ikke skal svelges kommer det ikke under det samme regelverket som spiselige varer. Selv om tannkrem ikke skal svelges kan stoffet likevel tas opp i munnen, magen eller tarmsystemet. Du bør derfor være litt selektiv til hvilken tannkrem du bruker fremover og ta en liten kikk på innholdsfortegnelsen før varene går i kurven.

Fiskeboller er faktisk en av de matvarene som tidligere inneholdt titandioksid. Dette vil nå bli fjernet og flere matvareprodusenter har allerede satt igang prosessen med å produsere matvarer uten dette sterke fargepigmentet. Det samme gjelder for iskrem, marsipan, godterier og fiskeprodukter.

Selv om stoffet blir ulovlig å bruke fremover vil det likevel finnes varer på markedet som inneholder dette stoffet. Er det tilsatt titandioksid i produktet du kjøper så står det som regel oppført som E171 eller Cl 77891 i ingredienslisten.

Har varene du skal kjøpe en kritthvit farge bør du ta en sjekk av hvilket E-stoff varene inneholder

Lykke til ?

Flere artikler