Disse frukttrærne bør du velge til hagen din

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Har du lyst til å kunne plukke dine egne frukter fra hagen din? Da kan du glede deg over at det finnes mange ulike typer frukttrær du kan velge mellom, og vi har tatt en kikk på noen av dem. Frukttrær har lenge vært vanlig å se i norske hager, og er både morsomt og lønnsomt å ha. Trærne byr på deilige frukter som kan brukes til matlaging eller spises som de er, og de gir en koselig atmosfære på uteplassen.

For å få sunn og god frukt bør frukttrær få så mye sol som mulig. Selv om frukttrær stort sett klarer seg selv bør du sørge for å plante dem i et solrikt område i hagen din, og gi dem litt ekstra stell og oppmerksomhet i starten.

Epletre

Epletre

Epletrær er enkle å dyrke, og er et av de vanligste frukttrærne å se i norske hager. Treet trives best på sørsiden av landet, og det er vanskelig å få plantet epletrær i nord. Men om du forsøker å plante treet inntil en solrik vegg, er det ikke umulig.

Sol og varme

Epletrærne er avhengig av sol og varme, så det er derfor lurt å velge en solrik plass for plantingen av treet. Når du skal plante epletrær kan du velge mellom å sette ned en ferdig plante du har kjøpt, eller dyrke treet selv med hjelp av en eplekjerne. Merk deg at om du velger å plante treet fra en kjerne, vil det ta omtrent 10-20 år før du vil se frukter på treet.

Rikelig med vann

Skal du plante et epletre setter du planten i en bøtte med vann mens du graver et hull som er minst 80 cm dypt og bredt. Da får treet godt med vann før du setter det ned. Det er også viktig å gi treet mye støtte i starten med hjelp av staur eller bånd. Det er også viktig med regelmessig vanning og beskjæring hver tidlig vår. Epletrærne kan bli alt fra 5-12 meter høye, og er et dekorativt tre med vakre blomster fra mai til juni.

Pæretre

Pæretre

Pæretreet er hakket mindre hardført enn epletrær, og kan plantes i Sør-Norge i tillegg til i Nordland. Treet byr på deilige frukter samtidig som det får vakre blomster i mai med nydelige farger.

Disse sortene bør du velge

Det finnes mange ulike sorter å velge mellom når du skal plante pæretre. Anna er en sort som får frukt raskt og gir velsmakende pærer som modnes i september. Denne sorten bør plantes på et lunt sted, gjerne inntil en vegg. Herrepære er en annen sort som gir saftige og mer krydret smak på frukten. Treet vokser seg som oftest kraftig, og gir frukter fra midten av oktober.

Plant i næringsrik jord

Det kan være utfordrende å lykkes med planting av pæretre, derfor er det viktig at det plantes i næringsrik jord og med mye gjødsel og vann i starten. Treet er avhengig av mye jord for at det skal få satt sine røtter, så du bør derfor plante treet i et hull på rundt én kubikkmeter. Treet bør plantes på høsten. Pæretrær gir velsmakende frukter som både barn og voksne kan kose seg med på sensommeren og høsten.

Kirsebærtre

Kirsebær

Å se et blomstrende kirsebærtre, er for mange en opplevelse det er vanskelig å glemme. Kirsebærtreet blomstrer i april og mai, med hvite og rosa små klynger som er et dekorativt og vakkert innslag i hagen.

Trives best i solrike områder

Kirsebærtreet trives best i solrike områder, som i Sør-Norge, men det er ikke umulig å få frukter på treet i nord så lenge det får godt med sol. Det er mest gunstig å plante treet tidlig på våren, så det får tid til å etablere seg før vinteren kommer. Man kan også plante treet på høsten, men det er da større risiko for at det ikke overlever vinteren i innlandet.

Disse kirsebær sortene spiser vi

I Norge har vi to typer kirsebær som er vanlige å plante i norske hager. Surkirsebær, som hovedsakelig stammer fra Asia, blir rundt 2-6 meter høyt og tåler vinteren relativt godt. Søtkirsebær, som vi i Norge kaller for moreller, kan bli mellom 15-30 meter høyt og tåler vinter og kulde dårligere.

GI treet støtte og og næring

Når du skal plante et kirsebærtre i hagen går det an å plante det ved hjelp av en kirsebærstein, men den enkleste måten er å kjøpe en ferdig plante. Da setter du planten i en vannbøtte mens du graver et hull som er minst 80 cm dypt og bredt. Dette gjør at planten får godt med vann før selv plantingen. Det kan være lurt å støtte treet med en staur, og vanne godt både under plantingen og i tørkeperioder.

Beskjær treet to ganger i året

Vil du ta godt vare på kirsebærtreet ditt bør du helst beskjære det to ganger i året, på våren og på høsten. Det kan også være lurt å legge et fuglenett rundt kirsebærtreet, for å beskytte det mot både insekter og sultne fugler.

Ferskentre

Fersken

Ferskentre er et eksotisk men hardført frukttre, som bærer gode frukter og som blomstrer med vakre, rosa blomster allerede i april. Ferskentreet trives best i områder på kysten og i lavtliggende strøk, men det trenger ikke være umulig å få fersken på treet i mer nordlige strøk i tillegg.

Plant både ute og inne

Bor du i mer nordligere strøk, skal det gå fint an å plante ferskentreet i en potte innendørs eller i en glass-stue. Merk deg bare at treet vil vokse seg større, så det vil derfor være lurt å plante i en stor nok potte så du ikke blir nødt til å beskjære røttene til treet.

Sol og næring

Skal du plante treet ute, trenger ferskentreet som de fleste andre frukttrær godt med sol, og næringsrik jord. Treet bør plantes i et hull på om lag én kubikkmeter, og det kan være lurt å støtte treet med hjelp av en staur.

Plant ut på våren

Våren er den mest gunstige tiden på året for planting av ferskentreet, og sørg for at treet får godt med vann den første tiden. Treet kan bli opptil 6 meter høyt og minst like bredt, men jo større det blir jo fler deilige frukter får det.

Gled deg til å plante i vei og nyt synet av den vakre blomstringen. Det vil ikke ta lange tiden før trærne dine vil få søte og gode frukter å by på. Husk at når trærne har slått røtter vil det stort sett klare seg selv.

Lykke til ?

Tekst: Mia Løvdal

Flere artikler