Disse må du ALDRI spise!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Du har sikkert hørt at denne grønnsaken skal være tilnærmet evigvarende. Den blir oppbevart i alt fra kalde kjellere, på kjøkkenbenken og i kjøleskapet. Poteter er en velbrukt grønnsak og er godt likt av mange. Men er det faktisk slik at du kan spise potetene uansett hvordan de ser ut eller hvor du har oppbevart dem? Svaret er definitivt nei! Følger du ikke med kan du bli veldig syk så du bør absolutt ha øynene med deg når du skal lage mat til deg og dine.

Poteter kommer i flere forskjellige farger og en sort er faktisk blå-lilla. Den er fult spiselig og vil gjøre potet-retten din enda mer spennende. Er potetene dine derimot grønne bør du gjøre noen grep før du hiver innpå.

Grønne poteter

poteter

Har du fått med deg grønne poteter fra butikken, eller har de blitt grønne mens du har oppvart dem hjemme bør du aldri spise dem. Poteter som er grønne har blitt utsatt for enten sollys eller kunstig lys og har dermed dannet en nervegift som er giftig for både mennesker og dyr. Det beste du kan gjøre med grønne poteter er å kaste dem. I verste fall kan du skrelle vekk det grønne og bruke resten av potetene som ikke er skadet, men det beste er å kaste dem og finne på noe annet til middag i stedet.

Jo mer lys en potet blir utsatt for jo mer nervegift, solanin, blir dannet under skallet og videre innover i poteten. Solanin er et glykoalkaloid som er et naturlig giftstoff som beskytter potetene mot insekter og sopp.

Solanin er et giftstoff som kan gi diaré, kvalme, oppkast, mageknip, feber og hodepine. I alvorlige tilfeller kan man oppleve nevrologiske forstyrrelser og symptomene gjør seg ikke gjellende før 8 til 12 timer etter at du har hugget innpå med de grønne potetene. Husk at solaninen er motstandsdyktig mot varme og vil dermed ikke bli tryggere å spise selv om du koker potetene.

Blå poteter

poteter blå

Blå poteter er en litt eksotisk potet og er enten blå, lilla eller gråbrun i skallet. De kokes akkurat som vanlig poteter og når de er ferdig kokt er potet-kjøttet helt blått. Et tøft, men kostbart innslag til middagen.

Slik bør du oppbevare potetene

poteter 2

Det er mange som oppbevarer potetene på alt fra kjøkkenbenken til kjøleskapet. Skal du bevare dem lengst mulig, og på best mulig måte, bør du alltid sørge for å ha potetene liggende skjermet for lys og gjerne kaldt. Har du kjøpt poteter som er lyse og som ligger i enkel og gjennomsiktig embalasje bør du legge dem mørkt og kjølig med en gang du kommer hjem.

Disse potetene holder lengst

poteter-3

De potetene som holder lengst er faktisk de uvaskede potetene, gjerne med jord på. De røde potetene med tykt skall er også holbare lengre enn de som er lyse med tynt skall. Kjøper du poteter på butikken bør du velge dem som ligger i lystette poser. Mange populære potetsorter kommer i nett eller gjennomsiktige poser og de potetene har ofte relativt kort holdbarhet.

Husk at det kan ligge giftstoffer i groene på potetene også, så vær forsiktig med hvilke poteter du spiser. ?

 

 

Flere artikler