Drikker du dette hver dag holder du deg frisk og lever lenge!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Nordmenn er glad i kaffe og vi drikker hele 1825 kopper hver år. Kaffe lages med ulike metoder. Alt fra den klassiske traktekaffen, kaffe fra presskanne, egen espressomaskin eller du kan ta kaffen din til nye høyder å brygge kaffen din med en eksklusiv kaffehåndbrygger. Kaffe har et naturlig innhold av koffein  og har derfor en stimulerende effekt som virker oppkvikkende på oss. Sansene skjerpes samt at konsentrasjonen og reaksjonsevnen styrkes.

Det hevdes at hvis du drikker kaffe før trening vil du redusere følelsen av hvor sliten du føler deg og du vil holde ut lengre. Koffeinet i kaffen kan også være med på redusere stølhet etter trening.

Dette skjer når du drikker kaffe

drikke kaffe

Kaffe lages av frukten fra kaffeplanten, kjernen. Skall og frukmassen fjernes og kaffebønnen som er kjernen på kaffefrukten blir tørket, brent og malt. Når du drikker en kopp kaffe vil koffeinet være absorbert i løpet av 45 minutter.

Kaffe påvirker hjernen og det relativt raskt. Koffeinet i kaffen reduserer slitenhet, er oppkvikkende og du får økt oppmerksomhet. Samtidig kan mange føle både angst og uro som en virkning av kaffen.

Siden kaffe har en vanedannende effekt kan du få ulike kroppslige opplevelser når du ikke har drukket kaffe på en stund. Du kan få abstinenser som kan være med på å gi hodepine, følelsen av å være sliten, svekket oppmerksomhet og følelsen av depresjon.

Drikke for mye kaffe

kaffe nedstemt

Drikker du for mye kaffe kan du faktisk oppleve angst uro, nervøsitet, oppstemthet og hyperaktivitet. Du kan få problemer med å sovne hvis du drikker kaffe sent på kvelden. Det er derimot veldig sjeldent å oppleve livstruende reaksjoner i kroppen knyttet til for høyt inntak av kaffe.

Drikk traktekaffe

kaffepulver

Kaffe kan være med på å bidra til forhøyet kolesterol, men det gjelder kaffe som er brygget  fra kaffe som er malt og kvernet og deretter tilsatt varmt vann. De farlige fettstoffene er med på å lage skummet som du ser på toppen av kaffen. Dette skummet kommer derimot ikke frem i traktekaffe. Kaffefilterert er nemlig med på å fjerne de ugunstige fettstoffene. Kokekaffe, kaffe fra kaffemaskiner og presskannekaffe bør du holde deg unna, men sats heller på god gammeldags traktekaffe.

Så mye bør du drikke hver dag

drikke for mye kaffe

Drikker du mellom to til fem kopper med kaffe om dagen har flere studier vist at levetiden kan forlenges samt at risikoen for død kan reduseres.

Er du derimot gravid og drikker mye kaffe kan barnet få lavere vekt ved fødsel og en liten forhøyet risiko for for abort. Gravide blir anbefalt å holde kaffedrikkingen til et minimum under svangerskapet.

Kaffe er forebyggende

frisk kaffe

En stor del av alle de stoffene som kaffe inneholder har i flere studier vist seg å være gunstig i forebygging av hjertesykdom, hjerneslag, Parkinson, diabetes 2, leversykdom og visse typer kreft. I tillegg kan noen daglig kopper med kaffe være med på å forlenge levetiden din. Kaffe holder deg våken og kan redusere følelsen av smerter. Kaffe forbindes også ofte med sosialt samvær og det i seg selv har også en helsebringende effekt.

Slik bør du oppbevare kaffen din

kaffebønner

kaffe absorberer lukt og smak veldig fort, og har du matvarer i kjøleskapet som avgir mye lukt bør du ikke lagre kaffen din i den atmosfæren, det vil ødelegge den. Sørg for å alltid oppbevare kaffen din i en lufttett beholder da holdes den unna både lys og luft. Kaffe er ferskvare og tåler ikke veldig lang lagring etter at den er åpnet. Du blir ikke syk, men kaffen vil ikke smake optimalt.

Kaffe har vist seg å ha flere ulike helseeffekter og kan i mange tilfeller være nordmenns viktigste kilde til antioksidanter. Et normalt inntak av kaffe og te med koffen blir faktisk ansett som en del av et sunt kosthold.

Du kan fint, og uten dårlig samvittighet, kose deg med flere kopper med kaffe hver dag. Du vil føle deg bedre og helsegevinsten er stor både på lang og kort sikt ?

Flere artikler