Får du tak i disse i sommer skal du ha veldig flaks og full lommebok-de høye drivstoffprisene får skylden

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Vi er mange reke-elskere der ute, og helgen er ofte reketid. Reker med sitron, majones eller aioli på et godt stykke brød er perfekt kos. Om det er sommer eller vinter spiller ingen rolle. Du kan bruke reker i mange retter som f.eks i fiskesuppe eller i wraps. Du kan også bruke rekeskallene og koke kraft på dem, det smaker himmelsk.

Nå kan denne idyllen være en saga blott, hvertfall denne sommeren. i år som før kan det forventes rekemangel, men det største problemet i år er de høye drivstoffprisene, og dermed kommer prisen til å gå i taket.

Det blir forventet en kilopris på langt over 300 kr når leveringene virkelig ikke klarer å matche etterspørselen. Dette kommer i tillegg på toppen av alle økte priser om dagen, dermed er ikke rekene et unntak. Du kan likevel klare å få tak i litt rimeligere reker, men da er det fryste reker og ikke ferske.

Størrelsen på rekene

Når du kjøper reker står det ofte noen tall på plakaten som ikke er prisen. Visste du at det faktisk er størrelsen på rekene du kjøper? Selv om vi spiser det vi kan komme over av reker gjennom sommeren så er faktisk rekene på sitt beste på vinteren.

Gjennom sommeren er det uvanlig å få flere små reker enn store reker. Vil du virkelig nyte godt av store og saftige reker bør du spiser reker på vinteren. Det samme gjelder for blåskjell.

● Står det 90 /120 betyr det at dette er relativt små reker. Her går det med 90 til 120 reker pr. kilo. Små reker tar lengre tid å skrelle og passer best i supper eller gryter.

● Står det 70/90 betyr det at det går med 70 til 90 reker pr. kilo. Disse rekene er litt større og passer til det meste.

● Har rekene en størrelse på 60/80 går det med 60 til 80 reker pr. kilo. Dette er store og flotte reker. 

Hvor mye bør du beregne?

reker

Siden reker kommer med skall kan det være litt vanskelig å beregne hvor mye reker du bør kjøpe inn til en hyggelig kveld. Det er likevel vanlig å beregne rundt 500 g pr. person. Skulle du sitte igjen med reker etter reke-festen kan du alltids lage en rekesalat av restene.

Slik vet du at rekene er ferske

reker 2

Ferske reker skal lukte friskt og ha et blankt og hardt skall. Tar du en kikk på rekenes følehorn så skal de være lange og flotte. Er følehornene noen korte stubber så har rekene vært fryst. Med den rekemangelen vi opplever i år kan det godt være du burde kjøpe inn noen fryste reker så får du hvertfall en liten følelse av sommer med reker på skjæra.

Slik tiner du fryste reker raskt

reker 3

Har du kjøpt fryste reker og glemt å tine dem? Du kan faktisk tine dem i rekord fart. Ta rekene ut av embalasjen og ha dem over i en bolle med kaldt vann. Ha gjerne litt salt i vannet. Husk å bytte vann så tiner du rekene enda raskere. Du trenger ikke bekymre deg for kvaliteten på rekene, de holder seg saftig og gode selv om de kommer i kontakt med vann. 

Det er ikke uvanlig at det kommer år hvor det er lite med reker å oppdrive. Ingen vet riktig grunnen, så da får vi hygge oss med det nest beste, tinte fryste reker. Eller så må vi vente til september, da forventes det nemlig flere reker.

Sommeren blir perfekt likevel, enten det er med eller uten reker 🌺

 

Flere artikler