Farlig vakker, veldig giftig og fullstendig ulovlig!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er ikke tvil om at de er vakre og de gjør seg godt som en sommerlig bukett på bordet på terrassen, men det betyr ikke at du kan plante dem i hagen din. De er farlig vakre og selv om de i sin tid ble brukt som en ingrediens i hjertemedisin er de veldig giftige. Har du plukket disse blomstene må du alltid sørge for å vaske deg godt på hendene. Putt aldri hendene i munnen etter å tatt på lupiner.

I en periode ble frøene til lupiner spredd av vegvesenet i alle tenkelige grøftekanter. Nå er blomsten ulovlig og nesten umulig å bli kvitt. Den sprer seg i rekordfart og tar over all vegetasjon der den holder til, og enda litt lengre.

Nå er denne forbudt å plante i norske hager

lupiner

Har du lupiner i hagen vil du ikke bli straffet for å ha dem, men det er anbefalt at du forsøker å fjerne dem. De kan spre seg over til naboen eller ta mye plass i hagen din. Den sprer seg uten at du behøver å hjelpe den og den har en egen evne til å ta mer enn sin tilmålte plass.

Frem til ganske nylig kunne du faktisk kjøpe frø så du kunne så lupiner i hagen din, men nå er den tiden over.

Fjerne lupiner

Fjerner du lupiner fra hagen må du få med røttene og mer til, og regne med å slite med pantene i lang tid. Spa opp hele rota og sørg for å kvitte deg med hageavfallet på tilmålte plasser som er laget for dumping av hageavfall. Kast det for all del ikke i komposten, over gjerdet, eller andre steder det er lett å legge fra seg hageavfall. Da vil du bare fortsette å spre lupinene og problemene vil fortsette å vokse, i ordets rette forstand.

Levedyktig og sterk

Det som gjør lupiner helt spesielle er at frøene fra tidligere år faktisk kan ligge i jorda og gi nye planter helt opp til femti år, så sterk og overlevelsesdyktig er den.

Siden lupiner sprer seg slik den gjør overtar den enhver liten skråning som før var dekket med markblomster og det er langt i fra en heldig utvikling.

Lupiner sørger for å endre jorda som gjør at markblomster hverken kan trives eller vokse der, dermed overtar lupinene og markblomstenen dør ut.  Lupinene gjør jorda ekstra næringsrik og blir et eldorado for ugressplanter som f.eks løvetann.

Planteforbud

Et planteforbud betyr at plantene ikke lenger er for salg, men det er heller ikke lov å dele plantene eller importere dem. Forbudet pålegger ikke hageeiere å fjerne gamle planter i hagen som har blitt ulovlig med årene.

Hva du har i hagen din kan du selv bestemme, men sørg for at de ikke kryper på utsiden av gjerdet og ikke del dem vilt og uhemmet. Sørg for å ha kontroll på plantene i hagen din og tem dem hvis de vokser over sine bredder.

Flere ulovlige arter

Det finnes flere planter, hele 26 arter, som er forbudt å importere, selge og plante. En del av dem blir ansett som ugress og er ikke så interessante å ha i hagen. Det kan likevel være greit med en liten oversikt.  Lurer du hvilke planter som er forbudt? Da bør du ta en kikk her.

Vi har mange vakre planter i norsk natur, men det er viktig at vi holder kontroll på rømlinger som kan finne på å snike seg under gjerdet til naboen. Du bør også tynne ut rekkene med planter som har en tendens til å overta all plassen. Vi trenger de sarte markblomstene og vi må sørge for plass så det blir et mangfold, og med en rot av gangen klarer vi det nok.

Lykke til, vask hendene og fjern så mange røtter du kan ?

Flere artikler