Folk som drikker dette hver dag dør tidligere enn andre

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Den mest solgte brusen i Norge er Coca Cola, som har vært populær i en årrekke.  Selv om mange har sluttet å drikke brus er det fortsatt mange som inntar denne drikken daglig. Mange har byttet til sukkerfri brus, men brus er faktisk brus selv om den er sukkerfri. De fleste av oss vet nok at vann er det beste og sunneste vi kan drikke, men innimellom kan fristelsen til et glass med brus bli for stor. Noen drikker brus daglig mens andre kun drikker det en gang i bland. Spørsmålet er hvor farlig er det egentlig å drikke brus, og gjør det noe om vi drikker litt av det hver dag?

Brus har hele 1 til 2 års holdbarhet, men gammel brus smaker ikke spesielt godt. Selv om det ikke er farlig å drikke brus som er gått ut på dato så forringes kvaliteten over tid.

brus 2

Dette skjer med kroppen din hvis du drikker brus hver dag

Drikker du sukkerholdig brus hver dag i tillegg til ditt vanlige kosthold kan du være ganske sikker på at vekten vil øke. Hvis du bytter ut 8 glass med vann og drikker brus i stedet, vil du få i deg så mye som over 5000 ekstra kalorier. Det var noen som gjorde et forsøk og drakk 10 glass med brus hver dag i en måned. Resultatet? 10 ekstra kilo!

Du øker risikoen for hjerteproblemer betraktelig ved å drikke brus daglig. Så lite som ett ekstra glass med brus til dagen øker risikoen for hjerteproblemer med hele 20 prosent!

Mye brusdrikking øker også risikoen for astma og KOLS. En som røyker og i tillegg drikker brus daglig har 6 prosent større risiko for sykdommene enn en som hverken drikker brus eller røyker.

Øker risikoen for tidlig død

I følge forskning.no kobles brusdrikking til økt risiko for å dø tidligere enn de som drikker f.eks vann. I en forskning hvor forsøkspersoner drakk mer enn to glass brus til dagen hadde de 17 prosent høyere risiko for å dø etter 16 år enn de som drakk under ett glass brus.

Både sukkerholdig og sukkerfri brus settes i sammenheng med et kortere liv. Daglig inntak av brus øker også risikoen for overvekt, dårlige tenner og mangler på vitaminer og mineraler som er viktig for oss. Barn har dessverre det største daglige inntaket av brus og her bør det absolutt gjøres en jobb.

Like dårlig resultat med både vanlig brus og lettbrus

Fruktosen i brusen kan føre til redusert insulinfølsomhet som igjen kan føre til hjerte- og kar sykdommer, uavhengig av om du er overvektig eller ei. Lettbrus kan endre sammensetningen av tarmbakteriene. Disse har innvirkning på helsen som kan føre til overvekt, inflamatoriske sykdommer samt hjerte- og kar sykdommer.

Selv om det smaker godt med en iskald brus spesielt i varmen bør vann være den foretrukne drikken som du inntar daglig. I tillegg til risikoen for tidlig død og sykdommer som er relatert til brusdrikking bør du vite at man også eldes raskere av å drikke mye brus.

Hold deg til vann! Det er absolutt det beste du kan gjøre for kroppen din.

 

Flere artikler