Gamle Egg i kjøleskapet? Så lenge er de Spiselige!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Har du gamle egg i kjøleskapet som du kvier deg for å spise? Da kan du trøste deg med at norske egg holder særdeles lenge og ofte mye lengre enn du tror. Vi er nok litt for kjappe på labben innimellom til å kaste mat som vi tror er dårlig. Egg er den matvaren vi ofte kaster fordi vi kun forholder oss » til best før datoen».  I mange tilfeller kan du faktisk spise egg som er flere måneder gamle, og det helt uten problem.

Norske egg holder ekstremt god kvalitet og det skal veldig mye til for at du skal bli syk av å spise gamle egg. Gamle egg som ikke kan spises vil i alle tilfeller avgi en lukt hvor du uten tvil skjønner at eggene har sett bedre dager.

Test egget

egg i glass

For å finne ut om et egg er gammelt eller ei kan du utføre den kjente og kjære «vanntesten». Enkelt sagt så vil gamle egg flyte, mens ferske egg vil synke. Egget vil flyte hvis det er gammelt fordi det over tid vil skape større og større luftbobler inne i egget som vil holde det flytende. Ha vann i et glass og legg det ukokte egget i glasset. Husk at selv om egget flyter og du tenker at det er gammelt så betyr ikke det at det ikke er spiselig.

Uspiselig egg

knust egg

Det beste du kan gjøre for å sjekke om egget du skal bruke er spiselig eller ei er å knekke det i en liten bolle og lukte på det. Om egget er dårlig vil du ikke være i tvil. Råtne egg som er uspiselige lukter så grusomt at du klarer ikke å ta feil. Egg som lukter friskt og ser bra kan trygt spises uavhengig av hvor gamle de er.

Holdbarhet

eggekartong

I følge kartongen som eggene kommer i har de en holdbarhet på rundt 28 dager. Sannheten er likevel at du kan spise norske egg som er flere uker gamle, og helt opp til måneder etter utløpsdatoen. Eggene du kjøper i butikken er som regel allerede 2 uker gamle. I utenlandske egg derimot kan det være salmonella, og har det kommet en bakterie inn i egget vil de formere seg for hver dag som går.

Oppbevaring

Holdbare egg

Norske egg trives best i + 12 grader og du trenger dermed ikke å ha dem i kjøleskapet for at de skal holde seg spiselige. Egg holder seg likevel best om du oppbevarer dem i kjøleskapet da de fleste av oss har en inntemperatur som er over 12 grader.

Bakeevnen til egget reduseres ikke noe særlig over tid så du kan trygt både bake og kokelere med egg som har gått ut på dato. Eldre egg egner seg spesielt godt i vaffelrøre, eggerøre og i pannekaker.

Lykke til og gjør verden en tjeneste ved å kaste mindre mat ?

Flere artikler