Gjør du dette? Da kan du like godt røyke inne også

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er en kjent sak at det ikke er spesielt helsefremmende for de rundt deg å røyke inne. Selv om det er færre og færre som røyker overhodet er det faktisk noe annet veldig mange gjør som er like helseskadelig som nettop å røyke. Det er mange som elser å tulle seg inn i et pledd og tenne noen lys når mørketiden kommer innover oss. Men visste du at de koselige stearinlysene kan forurense inneklimaet like mye som moderat røyking? Nettopp derfor sammenlignes det å brenne lys inne med moderat røyking eller svært forurenset byluft.

Det er ikke tvil om at stearinlys lager en perfekt stemning, men vil du ta litt hensyn til helsen burde du kanskje tenke deg om en gang eller to.

Derfor er stearinlys helseskadelig

stearinlys

Tente lys, og særlig de som brenner helt ned, danner en hel del sotpartikler som beviselig ikke er særlig bra for oss. Du har kanskje kjent den litt umiskjennelige lukten som oppstår når lysene nærmer seg slutten? Det er da de ugreie stoffene er på sitt verste. Faktisk så ille at sotpartiklene anses å være på et nivå med moderat innendørs røyking, eller svært forurenset byluft.

Dårlig innvirkning på kroniske sykdommer

Sotpartiklene som lysene avgir har spesielt dårlig innvirkning på de med kroniske sykdommer, særlig de med lunge-, hjerte – og karsykdommer. Partiklene kan også være svært alvorlig for astmatikere. Noen lys er likevel verre enn andre, slik som lysene som står i lysestaker. De regnes som verstingen i sitt slag, deretter kommer kubbelys og telys etter i rekkene.

Moderer bruken og bruk et slukkeverktøy

Det er veldig koselig å brenne lys, men du bør kanskje moderere bruken litt. Det kan være vel så hyggelig med noen få lys og ikke fylle hele stua med brennende lys.

Det meste av sotpartiklene blir utløst når lyset brenner ut. Du bør derfor bruke et slukkeverktøy når lyset skal slukkes, og ikke blåse det ut. Et slukkeverktøy fungerer slik at det kveler veken og da stanser man flammen istedetfor å la veken gløde og avgi sot

Lys på batteri

Vil du ha et bedre inneklima bør du satse på LED-lys. Nå finnes det mange flotte lys på batteri som ser akkurat ut som stearinlys. Faktisk må du innimellom tett opp til lyset for å kunne se at det ikke er et ekte stearinlys.

Mange kan føle seg uvel av brennende lys og særlig når de nærmer seg slutten. Gjør deg selv og de rundt deg en tjeneste og brenn mindre lys. Det går fint an å skape en hyggelig stemning likevel.

Lykke til ?

Flere artikler