Glad i å strikke? Da bør du vite dette

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Å strikke har lenge vært en populær hobby, og har fått en enorm oppblomstring også blant de yngre. Strikking er ikke lenger forbeholdt den eldre garden og det trylles frem kreative, strikkede plagg i alle varianter i fantastiske farger og mønstre. En rask kikk på Instagram viser unike og trendy strikke prosjekter fra strikkere i alle aldre. Trender og mote er i konstant endring, og er du glad i å strikke kan du lage akkurat det du vil, når du vil. Strikking er en hyggelig hobby og det er faktisk bevist at å strikke kan være med på å bedre helsen. Det kan være med på å redusere både stress og angst og gi ro i kroppen. 

Du kan kjøpe garn både i fysiske butikker og i nettbutikker. Vi har tatt en prat med Lene som har Den lille garnbutikken i Råde som har gitt oss en hel del med råd og tips til hva du bør tenke på når du skal strikke, og hva som er den store trenden denne sesongen.

Oppskrifter og garnpakker

Noen lager egne oppskrifter, mens andre benytter seg av oppskrifter og garnpakker satt sammen fra ulike garnleverandører. Uansett om du er en erfaren strikker, eller en nybegynner så finnes det garantert en passende oppskrift for deg.

En strikkeoppskrift inneholder informasjon om hvor mye du garn du trenger, størrelsen på pinnene, forklaring til oppskriften og selve mønsteret. Er du nybegynner kan det lønne seg å starte med noe enkelt også avansere etter som du blir flinkere. 

Årets trend- Jelly Bean

Nydelig Jelly Bean jakke som går raskt og strikke og som passer til alt.

Hvert år kommer det nye trender og det som var populært i fjor er ikke nødvendigvis så populært i år. Etter å ha snakket med Lene fra Den Lille Garnbutikken er hun ikke i tvil om hva som er årets trend og snakkis, nemlig Jelly Bean Sweater og Jelly Bean Cardigan.

Hun er den eneste butikken i Norge som har lov til å selge disse garnpakkene, og at de har fått ben å gå på er hevet over enhver tvil. 

Jelly Bean genseren og jakken er en fest av farger og strikkes i en populær garnkvalitet som hverken røyter eller stikker. Garnet er tykt og strikkes på pinner 6,7 eller 8, så her er du garantert et prosjekt som du kommer til å bli ferdig med i en rasende fart. 

Strikketips

Nydelig strikket jakke i duse farger som passer til alt. Garnpakke Fame Jacket./ Denlillegarnbutikken.no

Det finnes en mengde med råd og tips til hvordan du lykkes med strikkingen, og du vil hele tiden lære nye teknikker etter som du prøve deg på ulike oppskrifter. Vi har sett på noe av det som kan være verdt å merke seg hvis du er nybegynner.

Jo større strikkepinner du bruker, jo raskere går det å strikke, og plagget blir gjerne løst og luftig. Store pinner med tynt garn vil gi luftige og lette plagg, mens du med mindre pinner får plagg og tilbehør som er “tettere” i strikket. 

Det finnes et stort antall med strikkeprosjekter å velge mellom, avhengig av ditt ferdighetsnivå, og hva du har lyst til å lage. 

Er du helt nybegynner kan det lønne seg å begynne med noe som er enkelt. Husk at alle har vært nybegynnere en gang, og jo mer du strikker jo flinkere vil du bli. 

Strikkefasthet

Husk på strikkefastheten din når du strikker. Esther Garnpakke./ Denlillegarnbutikken.no

Husk å måle strikkeprosjektet ditt underveis og sjekk strikkefastheten. Strikkefastheten er antall masker og rader du får når du strikker en firkant på 10 cm. Oppskriften vil alltid komme med en antydning til strikkefastheten.

Strikker du en prøvelapp på 10 cm vil du se om du strikker løsere eller fastere enn oppskriften tilsier. Strikker du løsere trenger du færre masker, strikker du derimot hardere så trenger du flere masker.

Prøv å tilpasse strikkefastheten til oppskriften for best resultat. Strikker du for stramt så får du flere masker og rader enn angitt i oppskriften. Strikker du for løst, vil du ende opp med færre masker og rader enn hva strikkeoppskriften tilsier. 

Det finnes flere ulike garntyper som kan hjelpe deg med å tilpasse strikkefastheten din til oppskriften slik som:

  • Hip wool fra Hipknitshop, Vams og Puno fra Rauma. Disse garntypene vil gi 14 og 17 masker på 10 cm.
  • Foxy Wool fra Foxy Yarn vil gi 16 og 20 masker på 10 cm. 
  • Pop Merino og Cuddle Me Cotton fra Hipknitshop, samt Mitu og Petunia fra Rauma vil gi 20 og 22 masker på 10 cm.
  • Finull, Mitu og Pt 5 fra Rauma, Samy Organic Soft Merino fra Kaos vil gi 24 og 28 masker på 10 cm.
  • RibbonXL fra Hooked, Tynn Mohair, Brushed Alpaca, Hip Mohair fra Hipknitshop, Plum fra Rauma og Organic Brushed Aplaca fra Kaos vil alle gi 8 og 12 masker på 10 cm.
  • Med tykt, fluffy garn fra Hipknitshop, Rauma og Strikkefeber får du 11 og 14 masker på 10 cm.

Mønsterstrikk

Genser i et flott mønster som strikkes i ulike kombinasjoner. Garnpakke Ellie/ Denlillegarnbutikken.no

Skal du prøve deg på mønsterstrikk? Da bør du huske å ikke stramme trådene for mye, men gi dem litt å gå på mellom hver farge. Blir det for stramt så vil ikke mønsteret kommet til sin rett og genseren vil bli litt “rynkete”.

Ulike typer garn

Genser til både dame og herre. Bruk de fargene du liker best og strikke en flott genser som kan brukes både sommer og vinter. / Denlillegarnbutikken.no

Det finnes flere ulike typer garnkvaliteter å velge mellom. Både tykkelsen og kvaliteten vil ha alt å si for resultatet på strikke prosjektet ditt. Husk å vaske det strikkede plagget etter vaskeanvisningen som følger med garnnøstene. 

Ullgarn

Ullgarn er kjent for sin varme og isolerende evne og passer perfekt til vinterplagg som genser, bukser, luer, votter og skjerf. Ull er naturlig vannavstøtende og puster godt, noe som gjør at det er komfortabelt å ha på seg.

Du kan også strikke luftige ullgensere og jakker for bruk på sommeren. Da har du alltid et varmende plagg for hånden til deilige sommerkvelder. 

Alpakkagarn

Alpakkagarn er kjent for sin myke og luksuriøse tekstur. Det er varmt, lett og allergivennlig og passer til alt fra gensere, bukser og sjal til små tekstiler til barn og babyer. 

Mohair

Denne garntypen er mer populær enn noen gang. Mohair har en silkemyk tekstur og gir en flott glans til strikkede plagg.

Mohair passer perfekt til gensere og brukes ofte som en ekstra tråd i ulike strikkeoppskrifter for ekstra effekt. Tjukk mohair sørger for en fluffy strikk med et unikt utseende, og det er ikke uten grunn at denne garnkvaliteten er så populær.

Det finnes mange ulike garnvarianter og hver garntype har sine unike egenskaper. Prøv deg frem slik at du finner den garnkvaliteten du liker best. 

Tilbehør

Verdens vakreste veske til oppbevaring av både garn og pinner. Står stødig på gulvet og har god plass. / Denlillegarnbutikken.no

Det kan fort bli kaos i både pinner og garn når du er en aktiv strikker. I blant får du et nøste ekstra etter et prosjekt og ulike oppskrifter trenger ulike pinne størrelse. Da kan det være greit å ha et sted å oppbevare alt.

Her finner du alt fra praktiske vesker til garnnøstene og oppbevaring til strikkepinnene. Har du barn eller dyr i hus er det en fordel å ha en fast plass å legge alt av utstyr og ikke legge det fra seg i stoler eller på bordet, da kan fort nøstene og pinnene trille avgårde eller ligge i veien.

Den Lille Garnbutikken

Vakker og deilig strikket genser. Jelly Bean garnpakke./ Denlillegarnbutikken.no

Den lille garnbutikken i Råde har kunder og bærekraft i fokus. Her velges kun leverandører som har forankring til Norge og Lene er tilgjengelig for både råd og tips til sine strikkeglade kunder. Den lille garnbutikken har både fysisk butikk og nettbutikk slik at du får tak i alt du trenger selv om du ikke bor på Østlandet. 

Dyrevelferd og miljøvennlig produksjon står høyt på agendaen og Lene satser på Norske merker hvor hun kan følge prosessen fra start til slutt. 

Flere artikler