Glad i fredagstacoen? Da bør du gjøre dette for Biene

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er ingen tvil om at vi nordmenn elsker taco, og for de fleste av oss blir det ikke ordentlig helgefølelse før tacoen står på bordet. Overfylte boller bugner av både tomater, agurker, mais, paprika, løk og salat. Mange av disse vekstene er helt avhengige av bienes pollinering for å vokse, og nettopp derfor er det viktig at vi nordmenn vet å ta godt vare på biene våre. Vi er nemlig helt avhengige av dem for å få fredagstacoen vår. Du visste det kanskje ikke, men selv den populære brusen vil få problemer hvis biene forsvinner.

Biene er et utrydningstruet insekt og vi mennesker er helt avhengig av dem. Biene står nemlig for pollinering av de aller fleste planter som vi spiser, og spiller en viktig rolle for matproduksjonen over hele verden.

Slik redder du biene

BIe 2

Bienes eksistens er dessverre truet på grunn av menneskelige aktiviteter og står i fare for å svekke matsikkerheten vår. Hvis biene dør ut, vil vi få et stort problem fordi mange av de plantene vi spiser vil forsvinne. Derfor vil det være viktig at vi vet hva det er vi kan gjøre for biene, og hvor viktig det er at vi tar vare på dem, for å bevare de mange matvarene vi er avhengig av.

Dette gjør biene

Pollinering er en viktig del av økosystemet og vi er helt avhengige av pollenspredere for at vi skal kunne spise den frukten og alle de ulike grønnsakene som vi ønsker. Dersom biene hadde forsvunnet hadde utvalget i frukt- og grønt avdelingen i matbutikken blitt mye dårligere. De aller fleste matvarer hadde forsvunnet, eller blitt vanskelig å få tak i.

Plant bienes favoritter

Det finnes flere ting vi kan gjøre for å unngå at biene blir utryddet. En ting som kan være smart å gjøre er å dyrke planter som er attraktive for biene. Det kan være lurt å dyrke planter som finnes naturlig i Norge, samtidig som at du både dyrker sommer- og høstblomster. Dette vil sørge for at biene har mat gjennom hele året. Så plantene i bed og krukker, og stell godt med plantene når de kommer opp.

Lag en blomstereng

For å få biene til å trives ekstra godt i hagen din bør du  ha et par områder i hagen der du lar hver å klippe gresset. Der kan du sørge for at det kan vokse frem et naturlig blomstrende område av engblomster, som vil være perfekt for pollensprederne. Har du barn så kan dette være noe de setter pris på å være med på. Marker gjerne området med et gøyalt skilt som tilsier at området er ment for biene.

Gi biene et hjem

For å hjelpe biene til å trives ekstra godt i hagen din, kan du prøve å bygge eller kjøpe en biekasse til biene, som du kan plassere i hagen din. Du kan også bygge et biehotell selv, ved for eksempel å henge opp et tykt trestykke med borede hull i, som biene kan bruke.

Lag en vannkilde til biene

Vann er faktisk viktig for at biene både skal trives og overleve. Lag en praktisk vannkilde til dem ved å sette ut enten en tallerken, skål eller paiform som du fyller med vann. For at biene skal kunne ha noe å lande på når de drikker, og for å unngå at de drukner, kan det være lurt å legge i noen rene lekakuler eller glasskuler.

Liten jobb som gjør stor forskjell

Det er hverken vanskelig eller tidkrevende å gjøre en ekstra innsats for å redde biene. Med et bie-hotell og tilgangen til både vann og planter vil du være med på å hindre utrydningen av disse vikte insektene, og du vil få dem til å trives godt i hagen din. Med litt ekstra innsats sørger du for at både fredagstacoen med alt fra brus til kjøtt og grønnsaker fortsetter å være tilgjengelig.

Husk også at det er biene som sørger for at vi kan kose oss med masse deilig honning i alt fra te til bakverk, og du hadde garantert savnet den også.

Selv om biene bidrar til matsikkerhet for oss, bidrar de også til avlingsproduksjon, dyrelivet, sunn jord og renere luft. Det er derfor viktig at vi gjør alt vi kan for å unngå at beine blir utryddet.

Lykke til 🐝

Flere artikler