Kun én teskje av dette kan ta livet av deg og vi spiser det hver dag

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det finnes nesten ikke den matvaren som ikke inneholder dette livsnødvendige saltet, men det kan fort bli for mye av det gode. Salt inneholder natrium og natrium er livsviktig for kroppen. Men vi kan fort få i oss mer salt i løpet av en dag enn hva vi trenger. Kroppens daglige saltbehov ligger på rundt 1,5 gram som ikke er mer enn en fjerdedel av en teskje. Det er spesielt mye tilsatt salt i alt av bearbeidet mat samt i posesupper og gryteposer. I tillegg er det populært med desserter og sjokolade hvor alt har et hint av salt i seg.

Har du drevet hard fysisk aktivitet eller vært syk med feber, oppkast og diaré kan kroppen ha et kortvarig behov for ekstra  salt for å stabilisere natriumet i kroppen.

Dette bør du vite

salt

Norske menn får gjennomsnittlig i seg rundt 10 gram med salt om dagen, mens kvinner får i seg rundt åtte gram. Dette utgjør et inntak som er over dobbelt så mye som anbefalt. Vi er nemlig anbefalt å ikke få i oss mer enn rundt 5 gram om dagen som utgjør rett i underkant av en teskje.

Bearbeidet mat

Mesteparten av saltet vi får i oss gjennom dagen kommer fra bearbeidede matvarer i tillegg til saltet vi tilsetter selv. Husk at f.eks brød som du kjøper på butikken inneholdertre ganger så mye salt som hvis vi baker brødet selv.

Dødelig dose

Spiser du for mye salt over både kort og lengre tid så kan det få store uheldige konsekvenser for kroppen din. Skulle du få i deg en hel teskje med salt på en gang kan det være en dødelig dose for mange og spesielt for barn.

Kontroll på saltinnholdet

Det er ikke like enkelt å måle saltmengden du inntar i løpet av en dag, men du kan bruke matvaretabellen til å måle innholdet av natrium i det du spiser. Det kan være med å gi deg en god pekepinn på om du får i deg for mye salt.

Tegn på for høyt saltinntak

Hvis du kjenner etter vil kroppen gi deg noen tegn på at du har fått i deg for mye salt. Følelsen av å alltid å være tørst er en god indikasjon på at du har for stort saltinntak. Det samme gjelder med tørr hud og tørrhet i munnen. Et annet tegn er når du føler du er hoven i kroppen. Salt binder væske og du vil hovne opp i kroppen. Dette ser man ofte hvis man har spist et veldig saltholdig måltid. Da jobber kroppen på spreng for å jevne ut natriumnivået i kroppen.

Opplever du dette bør du drikke ekstra vann da vil du utjevne saltbalansen. For å få kroppen i balanse igjen bør du også ta deg en skikkelig treningsøkt slik at du får svettet godt ut. Da vil kroppen kvitte seg med salt og mineraler.

Konsekvenser av for høyt inntak av salt

Spiser du mye salt kan du oppleve å få høyt blodtrykk som igjen øker faren for infarkt, hjertesvikt, hjerneslag og nyreskader. Høyt inntak av salt kan også være med på å gi hodepine. Får du i deg for mye salt vil blodkarene i hjernen utvide seg og dermed får du hodepine. Høyt inntak av salt kan også være med på å øke risikoen for magekreft sammen med saltedede og konserverte matvarer.

Reduser saltinnholdet

Både bakevarer, forskjellige oster og spekemat inneholde mye salt og er du en stor forbruker av salt bør du ta en kikk på hva du spiser. Bruker du mye bordsalt bør du velge den varianten som inneholder jod. Prøv gjerne å erstatt saltbruken med ferske urter og andre naturlige smakstilsetter. Etter en stund vil du ikke ha behov for alt saltet som du kanskje kjenner at du trenger i dag.

Lykke til og husk at helsen vår er det viktigste vi har ?

Flere artikler