La biene erstatte plasten- miljøvennlig og bærekraftig

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Vi blir mer og mer opptatt av å ikke bruker mer plast enn nødvendig og vi kan med fordel prøve å bruke alternativer der det er mulig. Mange av oss pakker inn maten vår i plast selv om vi vet at det ikke er bra for miljøet. Nå kan du faktisk bruke et fantastisk produkt fra naturen til å pakke inn maten og det er bivokspapir. Du kan kjøpe bivokspapir i butikken eller du kan lage det selv.

Bivoks er et naturprodukt som utvinnes fra honningbier og brukes i både kosmetikk, hår- og hudpleieprodukter og til vokslys, voksduker og bivokspapir. Du kan kjøpe bivokspapir i butikken  eller du kan lage det selv av et stykke stoff og litt bivoks.

Perfekt erstatning for plast

Å bruke bivokspapir i stedet for plast er bra for miljøet. Det finnes ruller med bivokspapir som du klipper til selv eller du kan kjøpe ferdig pakker hvor det kommer et antall med ark i hver pakke. Du kan også kjøpe små poser som er satt inn med bivoks som passer perfekt til alt fra matpakken og til å oppbevare ulike matvarer i. 

Matomslag som er laget av bomull og bivoks vil sørge for å holde maten din fersk og frisk i kjøleskapet. I motsetning til plast så puster materialet som er satt inn med bivoks. Du kan også dekke over beholdere, pakke inn nistematen, eller ta vare på ulike matvarer og frukt. Papir med bivoks er enkelt å forme i tillegg til å være både vanntett og lufttett.

Slik lages bivoks

Det er en lang prosess å fremstille bivoks, men det er vel verdt det. For å få ekte bivoks må du ha bier, og du må først fjerne honningen fra voks kakene. Deretter må voks kakene rengjøres for å fjerne restene etter honning og andre stoffer.

Deretter presses vokskakene for å få ut mest mulig voks. Til slutt smeltes bivoksen for å gjøre den enklere å jobbe med.

Når voksen er renset, presset og varmet kan den formes og brukes til det man ønsker. Tidkrevende arbeid, men heldigvis så kan det brukes videre til det beste for miljøet, samt at ingenting går til spille. 

Slik lager du bivoks papir

Vil du lage bivoks papir på egen hånd trenger du ikke å anskaffe deg bier. Det finnes flere der ute som selger ferdig behandlet bivoks som du fint kan bruke til å lage eget bivokspapir.

Hvis du har kjøpt hele stykker med bivoks så bruk et rivjern til å raspe opp bivoksen i mindre biter. Har du kjøpt bivoks i biter så bruker du dem slik de er.  

Dette trenger du:

  • En gammel duk eller annet stoff du har liggende.
  • Bivoks
  • Langpanne

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 150 grader.
  2. Klipp opp stoffet slik at det passer i en langpanne til stekeovnen.
  3. Ha over biter med bivoks på tøystykket. Legg bitene jevnt over det hele.
  4. Sett tøystykket med bivoksbitene inn i ovnen og la bivoksen smeltet på tøystykket.
  5. Ta ut langpannen med tøystykket når bivoksen har smeltet.
  6. Heng tøystykket opp til “tørk” på en snor eller et tørkestativ.

Bovokspapiret er klart til bruk når tøystykket er helt tørt. 

Bivoks papir

Bytter du ut plasten i hjemmet ditt med bivoks papir så gjør du miljøet en stor tjeneste. I tillegg til å holde maten din frisk og fersk er det også nedbrytbart og kan sorteres som matavfall. Du kan bruke bivoks papir i hvert fall hundre ganger, men du må ikke vaske det med vann som har for høy varme da vil voksen smelte. Rengjør bivoks papiret med lunkent vann og tørk av. 

Vil du gjøre en ekstra innsats for miljøet? Her finner du bivoks papir.

Denne artikkelen inneholder sponsede lenker fra Kitch´n.

Flere artikler