Mange gjør det hele sommeren- i verste fall er det kraftig kreftfremkallende!

content-marketing

Anbefalt

Er du en av dem som elsker å grille og som gjerne spiser grillmaten ekstra godt stekt, med skikkelig brent skorpe og det hele? Vel, det bør du kanskje ikke gjøre like mye av fremover. Når du steker, eller griller mat, så dannes det en fin og gyllen stekeskorpe som skaper god smak og deilige lukt. Det du derimot bør være klar over er at hvis maten du skal spise blir veldig godt stekt eller svidd kan det være helsefarlig, og rett og slett kreftfremkallende.

Når du utsetter maten din for sterk varme er du også med å skape flere helseskadelige stoffer som overhode ikke er bra for deg. I det henseende spiller det ingen rolle om det er kjøtt eller grønnsaker du f.eks griller, faren ligger i at maten er for godt stekt.

Ikke svi eller brenn maten

grille

Det er bevist at det kan være en sammenheng mellom brent og svidd mat og noen typer kreft. Mattilsynet er en av de instansene som advarer mot å spise brent mat. Hvor mange kreftfremkallende stoffer som dannes avhenger av hvilken type mat som blir svidd og hvor brent maten blir. En enkel huskeregel er at jo mørkere farge maten får fra grillingen eller stekingen jo mer kreftframkallende stoffer kan maten inneholde.

Røyken fra brent mat er ikke heldig for oss

grillmat brent

Et annet poeng når du griller er stoffet som blir dannet når fettet fra maten, og da spesielt fra kjøttet, renner ned i grillen og tar fyr. Den røyken som da kommer og som omslutter maten du griller inneholder PAH som er en type kreftfremkallende stoff som ikke er bra for oss på lang sikt. Samtidig så finnes det ingen grense for hvor store mengder med svidd mat som er greit. Det er uansett ikke bra for kroppen, enten du har et stort eller lite inntak av svidd mat. Spiser du mye svidd mat kan du være ekstra utsatt for kreft i tarmen.

Sørg for at fettet fra maten ikke drypper ned i grillen og skaper flammer. Da blir kjøttet ditt brent samtidig som det pakkes inn med farlige stoffer som utvikles i røyken. Bruk gjerne stekebrett eller folie for å hindre at fettet renner ned i grillen og skaper farlig røyk. Grill gjerne med lavere temperaturer over lengre tid.

Vent til grillkullet er glødende

grillkull

Dette betyr ikke at alle dagene med koselig grilling nå plutselig er over, men det finnes noen forhåndsregler du kan følge for å minimere risikoen for å innta kreftfremkallende stoffer fra grilling eller steking av mat. Det første er selvsagt å unngå å svi maten og la den ettertraktede kull svarte vente- pølsa utgå fra grillens sortiment.

Ikke grill maten over åpen flamme og la flammene omslutte maten din med all sin kraft. Bruker du kullgrill bør du vente med å grille til kullet er glødene og grått, ikke rett over flammene stappet med tennvæske.

Reduser inntaket av fettrik mat

grill grønnsaker

Du gjør også lurt i å redusere grillingen av veldig fettrik mat, denne begrensningen kan du ha godt av uavhengig av grilling eller ei. Ikke ha maten rett over grillkullet eller grillelementet og hopp over bruken av stekesjy i sausene.

I det store og hele så kan du fint grille, men det er lurt å ta noen grep for å hindre å innta mer kreftfremkallende stoffer enn nødvding. Ikke spis svidd mat er enkelt å huske og lurt å tenke over.

Lykke til og god grillsommer ?

Flere artikler