Mangler du dette kan du få Korona

content-marketing

Anbefalt

Det er en kjent sak at et godt balansert kosthold vil sørge for et godt immunforsvar og kan hjelpe deg i kampen mot å bli syk. Det som også har vist seg er at selveste sol-vitaminet, D-vitamin, beskytter mot luftveisinfeksjoner og kan dermed også hjelpe mot covid-19. I følge flere forskere kan det se ut til at det er mer D-vitaminmangel blant de som har dødd av covid-19 enn i resten av befolkningen, noe som gjelder de fleste land. Lavt nivå av vitaminet kan også gi både muskelsmerter og følelsen av utmattelse og slitenhet

Det er større sjanse for at de som er gravide, er overvektige, er eldre og personer som er mørke i huden, samt de som sitter mye inne får D-vitaminmangel og bør derfor sørge for å få i seg nok av dette vitaminet. Det er også viktig å huske på at selv om du har vært mye ute i solen i løpet av sommeren kan D-vitamin lageret ditt reduseres betraktelige bare i løpet av høsten.

Lave nivåer av D-vitamin

suk korona

Har du lave nivåer av vitamin D vil det påvirke immunforsvaret ditt og du vil være mer mottakelig for infeksjoner. Det er påvist at personer med lavt nivå av D-vitamin i blodet også  har økt risiko for å både få covid-19 og havne på sykehus.

Faktisk så hadde de pasientene med alvorlig mangel på vitaminet dobbelt så høy risiko for å utvikle alvorlige komplikasjoner enn de smittede med mer Vitamin-D i kroppen. Har du et godt nivå av D-vitamin i kroppen kan du ha en ekstra beskyttelsesefekt på alt fra 10 til opp til 40 prosent.

Kroppen lager vitamin D på egen hånd i solen

sol

Det er ikke veldig mye som skal til for at du kan øke D-vitamin lageret i kroppen. Når du er ute i solen så lager kroppen selv vitamin D. Sørg for at ansiktet, hendene og armene får sommersol midt på dagen i fem til ti minutter to ganger i uken. Da har du sørget for at behovet ditt er godt dekket.

Det som er utfordringen er derimot gjennom vinteren. Det er mange lange mørke dager og lageret vil tappes fort. Da bør du på best mulig måte sørge for inntak av D-vitaminer gjennom kosten.

Disse matvarene inneholder D-vitamin

laks

De viktigste kildene til dette viktige vitaminet får du gjennom fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg er både margarin og ekstra lettmelk gode kilder. Det generelle dagsbehovet dekkes ved hjelp av én porsjon laks, sild eller makrell. Alle spiser ikke fisk til middag hver dag og da kan det være greit å vite at en barneskje med tran hver dag også gjør susen. En skje med tran dekker faktisk hele ditt dagsbehov.

Er du vegetarianer bør du sørge for å få i deg noe av D-vitaminet gjennom varer som er tilsatt vitaminet, slik som noen typer med soyamelk, vanlig melk og havremelk.

D-vitamin som kosttilskudd

piller

Husk å ikke overdrive. Et for høyt inntak er heller ikke bra. Hvis du hverken tar tran eller spiser noe særlig fisk kan det være en idé å spise noen ekstra vitaminer med D-vitaminer. De kommer både som tabletter og som dråper. Ikke bland flere typer vitaminer med det samme innholdet, det kan fort bli for mye.

Vil du se litt nærmere på D-vitamin som kosttilskudd kan du ta en kikk her.

Lykke til og sørg for å holde deg frisk ?

Flere artikler