Nå er dette forbudt!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er mer og mer snakk om å ta vare på naturen vår. Særlig med tanke på forsøplingen av plast med alle de problemer det medfører. Du har nok merket at du i lengre tid ikke har hatt muligheten til å kjøpe hverken engangsbestikk eller sugerør i plast, men nå er dagen kommet hvor flere plastprodukter faktisk er ulovlig å både produsere og importere. Til stor glede for mange, men også til ergrelse for andre. For er det virkelig det samme å spise mat i det fri med en tørr tregaffel? For ikke å snakke om å drikke brus av sugerør laget av papir.

Bakgrunnen for det nye regelverket er at disse produktene som nå er ulovlig er de produktene som man finner mye av når det ryddes på både norske og europeiske strender. I 2019 stemte Eu-politikerene for forslaget om å forby de ti verstingene innen maritim forsøpling, og i år følger Norge etter.

Q-tips

q-tips

Q-tips eller bomullspinner som de også blir kalt er en av verstingene som stadig dukker opp i havet. Mange kaster disse i toalettet og dermed finner de veien ut i havet. Nå blir Q-tips laget av plast ulovlig.

Sugerør i plast

sugerør

Her har det allerede blitt gjort grep som har høstet både kritikk og glede. For to år siden kuttet McDonalds plastsugerørene til fordel for sugerør laget av papir. De har dermed fjernet 20 millioner plastsugerør fra markedet. I denne prosessen hvor plastsugerør skulle utelukkes fra markedet har det kommet flere og flere alternativer på banen. Nå tilbys faktisk sugerør laget av alt fra gress til ris. De skal visstnok gi samme følelse som du får når du drikker av plastsugerør.

Rørepinner i plast som vi ofte bruker til å røre ut sukker i kaffen er også forbudt. Her er det derimot blitt brukt rørepinner i tre og vil nok ikke være den endringen du merker først.

Plastbestikk

plastbestikk

Mangelen på dette i dagligvarehandelen har du nok oppdaget for en stund siden. Også når du har bestilt take away mat har plastbestikket blitt byttet ut med bestikk i tre. Dette vil dermed ikke endre seg, men det jobbes iherdig med å finne gode løsninger rundt at trebestikket skal føles litt bedre å spise med enn det har gjort til nå.

Tallerkener

plasttallerken

Papptallerken med beskyttende lag av plast er forbudt. Papptallerken uten det beskyttende plast-laget kan fortsatt brukes. Det er også fortsatt lov med engangsbeholdere som er laget av plast som brukes til take away-mat.

Isopor

isopor kopp 2

Drikkekopper av isopor samt matbeholdere av samme materiale både med og uten lokk er nå ulovlig å bruke. Take away kjedene må dermed bruke andre alternativer til sultne nordmenn som vil spise restaurant mat hjemme.

Ballongpinner

ballonger

Du har muligens vært på bl.a McDonalds og fått en flott ballong som var festet fast på en ballongpinne. Nå er også disse pinnene ulovlig, samt all festeanordning for pinnen til ballongen. McDonalds forsøkte i lang tid å finne en god løsning som kunne erstatte ballongpinnene i plastikk. Det viste seg å ikke bli så enkelt, dermed har de nå kuttet ut alle ballongene for å kunne etterleve de nye reglene.

 

Det er viktig å ha fokus på miljø og at forsøpling av naturen både til lands og til vanns har blitt et økende problem. Det er gode tiltak å fjerne mye av engangsplasten, spesielt fordi det i mange tilfeller finnes flere fullgode alternativer som ikke er fult så skadelig for miljø.

Du kan muligens fortsatt oppleve å få et plastsugerør, eller et plastbestikk i hånden i ny og ne, da de som sitter på et lager av disse får lov å bruke dem opp. Det som derimot nå er hugget i sten er at all produksjon og import av disse varene er forbudt ?

Flere artikler