Nå kan du ha en kjøttetende plante vinduskarmen

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Du har kanskje sett kjøttetende planter i en av Disneys tegnefilmer hvor Donald til stadighet blir begjærlig spist? De ser rimelig sultne og skremmende ut, men visste du at det faktisk finnes ekte kjøttetende planter som du kan ha hjemme i din egen stue? Det finnes flere varianter av kjøttetende planter og selv om de ikke er farlige for oss bør man ha respekt for dem.

Kjøttetende planter vokser ofte på steder hvor jordsmonnet er næringsfattig, gjerne i myrer. Plantene fanger små insekter og dyr på ulikt vis og er fascinerende å følge med på. Er du tøff nok kan du faktisk ha dem hjemme i den egen stue. Vi har tatt en kikk på noen av de kjøttetende plantene som kan trives hjemme hos deg.

Kjøttetende planter du kan ha hjemme

Venusfluerfangeren er en kjøttetende plante og er kanskje den som er mest «vanlig» som en husplante. Den er kjent for sine lukkende blader som åpner seg raskt når de fanger insekter og andre små dyr.

Bladene på venusfangeren har små sensitive hår som reagerer når noe berører dem, det får bladene til å lukke seg rundt byttet. Når bladene har lukket seg om insekter og annet bytte begynner enzymer å fordøye maten og planten tar opp næringsstoffer for å holde seg i livet.

Venusfluerfangeren er en vanlig plante i fuktige, sure områder i Nord- og Sør-Amerika. Den kan fint dyrkes hjemme i stuen, men den krever jord med god drenering og konstant fuktighet. Den trenger ikke å vannes hver dag, men den må være konstant fuktig. I tillegg trenger den jord med lavt næringsinnhold. Det holder lenge med vanlig blomsterjord.

Denne planten trives ikke spesielt godt i solen siden den vokser vilt i våtmark. Sett den gjerne et sted den ikke står midt i solsteken.

Soldoggslekta Drosera

Soldoggslekta (Sundew ) er en gruppe av kjøttetende planter som tilhører familien Drosera. Disse plantene er kjent for sine tentakler som er kledd med dråper som inneholder enzymer som sørger for fordøyelse av insekter.

Når et insekt, eller annet lite dyr, berører tentaklene, reagerer planten ved å bevege tentaklene rundt byttet for å holde det fast. Enzymene setter deretter i gang med å fordøye byttet slik at planten kan ta opp næringsstoffer fra det.

Det finnes over 180 arter av Sundew, og de finnes i mange forskjellige områder rundt om i verden, inkludert Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Afrika og Australia. De fleste artene trives i fuktige, myr-aktige områder, men noen arter kan også finnes i tørrere områder. Dette er en populær plante på grunn av deres fargefulle blader og dråper.

Pitcher

Pitcher plante er en type kjøttetende plante som fanger og fordøyer insekter og mindre dyr. De er kjent for sine distinkte, krukkeformede blader som er modifiserte for å fange og fordøye byttet.

Disse plantene finnes vanligvis i næringsfattige omgivelser, slik som mange av sine artsfrender. Noen arter av pitcher planten er også kjent for sin unike og fargerike nektar som virker tiltrekkende på insekter.

Tørr du å ha en kjøttetende plante i stuen din? Det er i hvert fall en svært artig plante å ha samtidig som den gjør litt nytt for seg. Har du anledning kan du hjelpe planten med noen insekter nå og da.

Lykke til.

Flere artikler