Persillerot hele året – slik lykkes du

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Persillerot er en svært undervurdert delikatesse. Den er en rotfrukt og er enkel å lykkes med i hagen. Persillerot ligner av utseende på en pastinakk, men smaken er mer lik på sellerirot. Persillerot passer perfekt i råkostsalat, i supper og i gryteretter. Du kan også smørdampe, eller steke den, og servere til ulike kjøttretter. Du kan også bruker gresset i både supper og gryteretter for en ekstra god smak. Roten inneholder lite kalorier og er pakket med C-vitaminer som hjelper til med å styrke immunforsvaret, i tillegg til å hjelpe til med å øke opptaket av jern.

Persillerot er en undervurdert rotgrønnsak og kan enkelt plantes i hagen. Den vil gi deg tilgang til en allsidig ingrediens som kan brukes i en mengde med retter.

Slik lykkes du med persilleroten i hagen

Persillerot tilhører gulrotfamilien og har en lang, hvit rot som ligner på en bredere versjon av en gulrot. Den er rik på fiber, vitaminer og mineraler, og den gir en unik smak til både supper, stuinger og ovnsbakte retter.

Persilleroten må renses og skrelles før bruk. Kutt av stilken og rotfestet og skrell den med en helt vanlig potetskreller. Dyrker du persilleroten i hagen kan du bruke bladverket som vanlig persille. Selve roten høstes i løpet av september og oktober.

Slik dyrker du persillerot

Persillerot trives best i løs, godt drenert jord som er fri for steiner. Velg et solrikt sted i hagen din som får minst 6 timer med sollys om dagen. Pass på å fjerne alt av ugress før du setter i gang.

Persillerot dyrkes fra frø rett på såstedet. Så frøene direkte i jorden om våren etter at nattefrosten er over. Lag rader med en avstand på ca. 30 cm for å gi plantene nok plass til å vokse.

Hold jorden jevnt fuktig, spesielt i de tidlige stadiene av vekst. Unngå imidlertid overvanning, da dette kan føre til at røttene råtner.

Når plantene begynner å vokse, tynn ut plantene slik at det er minst 15 cm mellom hver plante. Dette gir hver plante tilstrekkelig plass til å utvikle seg.

Fjern ugress regelmessig for å forhindre konkurranse om vann og næringsstoffer. Hold jorden løs rundt plantene for å oppmuntre til god rotutvikling.

Høste og lagre persillerot

Persillerot høstes når de er modne, vanligvis om høsten i løpet av september og oktober. Grave dem forsiktig opp uten å skade roten. Bruk gjerne toppgresset i løpet sesongen som smakstilsetning.

Du kan lagre denne roten i en kjølig kjeller eller kjøleskap i flere uker. Den tåler litt frost, så du kan også la den stå i bakken og høste etter behov gjennom vinteren hvis det ikke er for kaldt.

Persillerot kan brukes på lignende måte som gulrøtter eller poteter. Du kan bake, koke, steke eller lage suppe av dem. De gir en unik smak og tekstur til ulike retter. Den passer perfekt til at fra lapskaus og puré til ulike gryte-og kjøttretter.

Å dyrke persillerot er enkelt og givende, og du kan nyte deilige retter med denne allsidige ingrediensen i lange tider etter høsting.

Lykke til!

Flere artikler