Pinnsvin i hagen? Slik tar du best vare på dem

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Vil du ha pinnsvin i hagen din, eller har du allerede besøk av den lille krabaten? Da bør du vite hvordan du tar best vare på dem. De er koselige og søte dyr og det er hyggelig vite at du har dem i hagen samtidig som de gjør faktisk litt nytte for seg også. Pinnsvin er faktisk en av få dyr som spiser brunsnegler, så om du har pinnsvin i hagen et par sesonger vil eventuelle snegleproblemer bli så godt som borte. Vi har sett på hva du bør gjøre for å sørge ekstra godt for disse små søte tassene slik at de kan bo trygt og greit i hagen din hele året.

I Norge trives pinnsvinet best i strøk ved kysten, så det er vanligst at de dukker opp i hager på sør-landet. Det finnes også pinnsvin i vestlige og nordligere strøk, men disse har blitt satt ut og går som regel ikke fritt.

Dette spiser og drikker pinnsvin

pinnsvin2

Hvis du vil ta vare på pinnsvin i hagen, må du tenke på hva du setter ut av mat og drikke. Mange setter ut en skål med melk for å beholde dyrene, men dette skal man altså ikke. Å gi pinnsvin melk kan gjøre dem dårlige og føre til diaré, så her bør du heller sette ut en skål med rent vann. Du kan gi pinnsvinene en skål med katte- og hundemat, men det er viktig at du vasker skålen hyppig for å unngå spredning av sykdommer blant pinnsvinene.

Pinnsvinene er ute og «jakter» og spiser på natten fordi det er da favorittmaten deres er aktive. Den spiser meitemark, snegler og biller og alle disse er mest aktive når kvelden siger på.

Slik gjør du det trygt for pinnsvinene i hagen

Pinnsvin 4

Når det kommer til hvordan omgivelser pinnsvinene trives best i, er det viktig at du er forsiktig med robotgressklippere og det å slippe hunder løs i hagen. Spesielt jakthunder kan være til fare for pinnsvinet, samtidig som hunder kan skade seg av de spisse piggene til pinnsvinet. Lag gjerne et avgrenset område til hunden fra hagen der pinnsvinene befinner seg. Har du barn kan det også være greit å lære dem hvordan man tar hensyn til gjestene i hagen.

I tillegg til hunder har pinnsvinet andre fiender i naturen, som grevlinger, rever og større fugler som kråker og skjærer. Dette kan være en av årsakene til at du ikke får pinnsvin i hagen, da pinnsvinet er perfekt for grevlingmat.

Husk at pinnsvinene også kan falle ned i hull i hagen, samt i svømmebasseng og dammer.  Har du anledning bør du sette en liten planke eller lignende som hjelper dem å komme opp av hullet hvis uhellet skulle være ute, eller sørge for at det ikke er like bratt overalt slik at de klarer å krype opp.

Slik får du pinnsvinene til å trives i hagen din

Pinnsvin 3

Det er viktig at du sørger for at pinnsvinene har gjemmesteder i hagen, hvor de kan føle seg trygge og få ly når det er behov. Dette kan være alt fra en rotehau av paller, skur og vedstabler – til hageavfall, busker og hekker. Her får pinnsvinet mulighet til å finne sin egen mat som småkryp, biller og snegler. De får også mulighet til å lage seg et hus til vinteren som de kan trives i. Det kan også være lurt å ha noen områder i hagen der du lar gresset vokse høyere, for å gi dem samme mulighet.

Det finnes også mulighet til å kjøpe små hus som er spesiallaget for pinnsvin. De finner du hos en faghandler som har spesialisert seg på smådyr som er til både glede og bry. Pinnsvin går i dvale på vinteren og kommer frem igjen på våren så hjelp dem gjerne slik at de har et trygt sted å overvintre.

Dette gjør du med et skadet pinnsvin

Pinnsvin 1

Kommer du over et skadet pinnsvin i hagen, bør du helst ikke flytte på det. Hvis du har mulighet bør du hjelpe det der det er, men om det er livstruende kan du ta pinnsvinet inn for en kort periode.

Må du ta pinnsvinet inn bør du oppbevare dyret i for eksempel en pappeske som den ikke kan komme seg ut av. Husk å kaste esken senere når den har gjort nytten sin. Om pinnsvinet har sår fungerer avkjølt kamillete veldig fint både som medisin og drikke.

Visste du at piggene på pinnsvinene egentlig er pelshår som har blitt stive? De røyter faktisk slik som både hunder og katter, men de mister ikke alle piggene på en gang. Den røyter en og en pigg av gangen hele året slik at den aldri er uten pigger.

Pinnsvin er svært sjarmerende dyr, og et eksklusivt innslag i hagen. Så om du er så heldig å få besøk av pinnsvin i hagen din bør du gjøre alt du kan for å ta best mulig vare på dem.

Lykke til ?

Tekst: Mia Løvdal

Flere artikler