Plante Blodbeger? Da bør du begynne nå

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Selv om vi såvidt har bikket over til et nytt år og det fortsatt er både guffent og kaldt ute, er det faktisk på tide å tenke på våren og sommeren. Spesielt hvis du har planer om å dyrke frem blodbeger. For å få det beste resultatet bør du starte jobben med å plante blodbeger inne allerede i desember og januar. Siden det ikke alltid er like enkelt å kjøpe en ferdig plante på et hagesenter kan du dyrke den frem selv ved hjelp av frø. En blodbeger er på sitt aller vakreste på sensommeren og blomstene på en blodbeger ser ut som en klokke hvor den etter hvert får en lilla trompet inni. Trompeten faller av etter en stund, men den rosa klokken holder seg lenge.

Blodbeger har blitt mer og mer populært med årene så du kan finne blodbeger hos både hagesentre og hos gartneriene, spesielt hos dem som dyrker dem frem selv. Merk deg likevel at blodbegere er relativt kostbare så det rimeligste alternativet er og dyrke dem frem på egen hånd. I tillegg til at du sparer en hel del kroner er det også en artig utfordring.

Slik lykkes du med blodbeger

Sår du blodbeger hjemme kan du regne med at den blomstrer etter rundt fire måneder. Mange synes det er vanskelig å lykkes med blodbeger, men hvis du er tålmodig og gir den masse kjærlighet vil du nok klare det.

En blodbeger er flerårig, men den tåler ikke frost overhodet og må derfor oppbevares inne gjennom vinteren. Mange velger derfor heller å dyrke nye blodbegere hvert år. Husk at hvis du har en blodbeger som har overvintret kan du ta stiklinger av den.

Start tidlig når du skal dyrke frem blodbeger

Skal du dyrke frem blodbeger må du begynne allerede i januar, for denne herligheten trenger litt tid på seg. Den vokser svært sakte og nettopp derfor må den sås tidlig slik at den rekker å vokse seg stor og sterk. Du trenger ikke drivhus for å lykkes med blodbeger.

Når du planter en blodbeger tidlig så sørger du for en lengre vekstperiode slik at planten din blir både større og sterkere. En blodbeger kan plantes ut rundt 17. mai så lenge det ikke er frost på nettene.

Lys, kjærlighet og varme

Blodbegere er glade i sol, men ikke fullt så begeistret for vind eller tørke. Husk å vanne planten din jevnlig og ikke la den tørke ut. Sår du blodbeger inne må du bruke ekstra lys.

For å lykkes med en blodbeger må den ha minst 14 timer lys hver dag. Husk at jo varmere det er inne hos deg jo mer lys må plantene ha. Så blodbegeren og la den stå i mellom 16 og 18 grader. Da vil du fremme en langsom vekst og planten vil derfor bli sterkere. De nysådde frøene vil spire i løpet av 2 til 3 uker.

Slik sår du blodbeger

 

1 Start med å så de små frøene på toppen av fuktig såjord.

 

2 Hold jorden jevnt fuktig.

 

3 Sett pottene med frø under ekstra lys, som for eksempel plantelys.

 

4 Bruk gjerne et mini-drivhus, eller ha litt plastikk over pottene, slik at frøene enklere holder på fuktigheten.

 

5 La plantene stå til de første bladene har fått utvikle seg.

 

Prikle/ dele plantene for videre vekst

Når plantene har fått sine første skikkelige blader må du prikle/ dele dem og sette én og én plante i hver sin potte. Nå er plantene veldig skjøre så du må behandle dem med kjærlighet. Ha over litt vann etter priklingen og gi planten ro til å få røttene til å sette seg på nytt. Husk å bruke plantejord. Når røttene har blitt både flere og sterkere bør du gjødsle litt forsiktig når du vanner.

Tips: Den enkleste måten å dele de små plantene på er å gjøre jorden skikkelig våt. Da vil det være lettere å få plantene/ røttene fra hverandre.

Når kan du plante ut en blodbeger?

Du kan plante blodbegere ut rundt 17.mai, så lenge det ikke er frost. Når du planter dem ut må du sørge for å herde dem først. Det vil si at du forbereder dem på at de skal stå ute. Gi plantene dine en forsiktig tilvenning ved å la de stå ute noen timer om dagen og sett dem inn igjen på kvelden.

Gjør dette i en ukes tid og plant deretter blodbegerne over i en stor potte som du setter  i solen. Vil du ha blodbeger som klatrer må du også gi dem noe å klatre i. Du kan også ha dem hengende i en ampel om du heller vil det.

Sommerens vakreste blomst?

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Tone (@tonekjosaas)

Et raskt søk på Instagram gir klare indikasjoner på hvor populær denne planten er. Her finner du blodbeger i utallige utgaver og det er ikke rart at mange er så glad i den som de er. Den kan for noen være litt besværlig, men holdt ut, plutselig så kommer den seg.

Gled deg til å se sommerens vakreste plante i full blomst.

Lykke til!

Flere artikler