Pollenallergi? Da bør du gjøre dette

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Mange nordmenn sliter med pollenallergi og det er beregnet et tall på rundt 1 million mennesker i alle aldre som er plaget av allergi. Pollensesongen kan begynne allerede i februar mange steder. Det kommer litt an på hvor i Norge du bor og hvor kaldt eller varmt det er. Du kan sjekke spredningen av pollen i hele Norge på pollenvarslingen.no. Pollensesongen setter i gang allerede i februar mange steder, da er det pollen fra or og hassel som er i omløp. Den har størst spredning på Sør- og Østlandet.

Mange kjenner det godt når bjørka setter i gang med sin «blomstring» og den er aktiv fra siste halvdel av april og første halvdel av mai. Den holder det gående i en måneds tid. Den er aktiv noe senere i Nord-Norge og på fjellet.

Både gress og burot kan være plagsomt for mange. Gress-pollen merkes godt fra midten av juni til begynnelsen av august. Som om dette ikke var nok så melder pollen fra burot sin ankomst fra slutten av juli og til rundt slutten av august. Den har størst spreding i Sør-Norge.

For å slippe de største plagene finnes det noen råd som du bør forsøke. De som er sterkt plaget kan kjenne på alt fra hovne, røde øyene til hodepine, tretthet og slapphet. Hoste, rennende nese er også veldig vanlig. For mange kan det forringe dagene, men det finnes heldigvis håp.

Dette bør du gjøre hvis du har pollenallergi

pollenallergi

Du kan finne ut hvor og når pollensesongen er forventet og det kan være en fordel å følge litt med på varslene. Finn ut når det er forventet full aktivitet i ditt område og start med allergimedisiner allerede én uke før forventet pollensesong.

Husk at du bør ta allergimedisinen daglig gjennom hele sesongen også når du er uten symptomer.

Unngå hard fysisk aktivitet ute

allergi ute

Det er mange som kjenner seg slappe og uopplagte når allergien herjer som verst. Prøv å unngå hard fysisk aktivitet ute når du vet det er mye pollen i luften. Det vil gjøre dagene dine litt enklere.

Er du mye ute? Gjør dette

solbriller allergi

Oppholder du deg mye ute i pollensesongen så bruk gjerne briller og forsøk å dekk deg til mest mulig i ansiktet slik at at du slipper å få pollen i øynene og i luftveiene.

Pleier du å fjerne nesehårene? De bør du faktisk la gro siden de fanger opp pollen og sører for at det ikke går ned slimhinnene i nesen og i lungene. Skift tøy når du har vært ute og ta deg en dusj før du legger deg.

Vask ofte og luft mindre

allrgi vindu

Pollen legger seg på alle overflater, du bør derfor vaske litt oftere enn vanlig. Lufter du mye må du regne med at pollen også legger seg på flater innendørs. Vil du gjerne lufte bør du gjøre det før solen står opp, da er det mindre pollen i luften.

Tørker du tøyet ditt ute vil du ta med deg pollen inn og og tøyet ditt vil ha pollen på seg som kan gi deg plager gjennom dagen.

Husk at pelsen til kjæledyret ditt også kan dra med seg pollen inn. Børst eller skyll pelsen før den kommer inn. Er du sterkt plaget kan du glede deg over regnværsdager da er nemlig luften fri for pollen.

Lykke til ?

Flere artikler