Redd for å dø tidlig? Da bør du ikke spise dette Godteriet!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er en sannhet at sukkerholdig godterier overhodet ikke er bra for oss. De fleste av oss kan nok skilte med et moderat inntak av snop og snacks, men i blant kan nok mange av oss få i oss mer enn vi burde. Godterier inneholder mange stoffer som kan gi oss mer enn én sykdom hvis vi overdriver inntaket. Det er likevel én type godteri du bør holde deg vekk i fra for å sikre helsen din på best mulig måte.

For de aller fleste er det trygt å spise lakris, men spiser du mer enn 50 gram hver dag i så lite som to uker så kan du faktisk risikere ganske graverende helseproblemer. 50 gram er faktisk ikke mer enn en litt stor neve og det kan gå fort ned i gapet uten problemer.

Derfor bør du være forsiktig med lakris

Lakris

Inntar du mye lakris over flere dager og uker kan det være med på å skape en ubalanse i de viktige næringsstoffene vi har i kroppen. Det kan påvirke blodtrykket og i verste fall gi hjertestans.

Ubalanse i kroppen

Å spise mye lakris på kort tid kan føre til hjertebank, muskelsvakhet og andre hjerterelaterte problemer. Opplever du dette når du har spist lakris må du slutte å spise lakrisen umiddelbart og ta kontakt med lege for råd og veiledning.

Ekte lakris inneholder også et smaksstoff som gjør at den smaker så godt som den gjør. Dette stoffet hemmer nedbrytningen av hormoner som dannes i binyrene. Et av hormonene som dannes der er stresshormon. Det har en jobb i reguleringen av blant annet immunsystemet og hjertet. Når du får i deg mye lakris får du store mengder med kortisol i blodet og ender dermed med opp med høyt blodtrykk.

To uker med store mengder lakris

Virkningen av inntak av mye lakris vil gjøre seg gjeldene kun etter et par uker med dagelig inntak. Blodtrykket vil bare bli høyere og høyere jo mer lakris du spiser. Et inntak av 50 gram til dagen vil gi de fleste en klar stigning i blodtrykket.

Skadelig lakris

Lakris er godt og det er mye godteri som har en lakris aktig smak, men det betyr ikke at det er lakris av den skadelige typen. Det er den ekte svarte lakrisen du bør bære spesielt obs på. Ved inntak av svart lakris kan du bli utsatt for elektrolytt-forstyrrelser, lavt kaliumnivå, høyt blodtrykk, hevelser, utmattelse og hjertefeil. I tillegg er risikoen spesielt høy for de som er over 40 år.

Slutt å spis lakris

Skulle du ende opp med forhøyet blodtrykk på grunn av stort inntak av lakris må du rett og slett slutte å spise lakris. Får du lavt nivå i kroppen av kalium kan det være du trenger kalsiumtilskudd. Svart lakris kan også virke inn på enkelte typer medisiner, samt urter og kosttilskudd.

Husk at hvis du er gravid og allerede har høyt blodtrykk bør du være ekstra forsiktig. Høyt blodtrykk hos gravide kan være skadelig for både mor og barn.

Det er ikke tvil om at lakris er noe av det godteriet som mange av oss liker godt, men det er mange grunner til å begrense inntaket og heller kose seg med det en gang i blant.

Lykke til ?

 

Flere artikler