Så farlig er det å drikke dette!

content-marketing

Anbefalt

Er du én av mange som stadig vekk må si et rungende nei til energidrikk til poden, eller orker du ikke å ta kampen? Er du kanskje også en av dem som ikke holder dagen gjennom uten noen raske enheter med brusende energidrikk? Da bør du vite hva det egentlig gjør med kroppen din, og hvorfor det potensielt kan være både farlig og skadelig. Det har skjedd en oppblomstring av tilfeller på legevakten hvor både barn og unge har drukket energidrikk og som trenger akutt tilsyn.

Energidrikk kan faktisk utløse alvorlige hjerteproblemer og spesielt blandt unge mennesker. Det har kommet frem at forbruket er størst i aldersgruppen 10 til 18 år. De unge drikker i gjennomsnitt over to liter med energidrikk i måneden.

Dette skjer med kroppen når du drikker Energidrikk

monster

Koffein

Energidrikk inneholder koffein som er kjent for å være trygt å få i seg i moderate mengder også blant de som måtte ha underliggende hjerteproblemer. Koffeininnholdet som er i energidrikk er stort sett ikke høyere enn i kaffe, men likevel kan energidrikk være med på å skape problemer hos enkelte. Det kan se ut til at energidrikk kan være med på å øke blodtrykket mer enn hvis du drikker samme mengde i en kopp kaffe. Dermed kan det også være med på påvirke hjertets elektriske aktivitet negativt.

Hjerterytmeforstyrrelse

Det viser seg at ved inntak av energidrikk kan det oppstå en lengre QT-intervall i forhold til hvis det drikkes f.eks kun kaffe. QT-intervallen sier noe om hvor lang tid hjertets elektriske system bruker på å trekke sammen muskelcellene i hjertet. Har du et forlenget QT- intervall så kan det være en indikasjon på at du kan være disponert for alvorlige hjerterytmeforstyrrelser. Unge fotballspillere som faller om på banen er et godt ekespempel på forlenget QT-tid. De som er har forlenget QT tid skal f.eks heller ikke spise medisinpreparatet Ibux fordi Qt- tiden blir ytterligere forlenget. Det kan dermed skape store problemer for hjertefunksjonen.

Økt blodtrykk

I følge studier som er gjort har også energidrikk vært med på å skape en høyere blodtrykksøkning helt opp til 6 timer etter inntak. På kort sikt skal ikke dette ha noe å si for de fleste. Skjer dette derimot over tid kan det føre til hjerte- og karsykdommer om du er veldig uheldig.

Når du drikker energidrikk vil det for de fleste føre til økt blodtrykk og økt puls. Dette gir kroppen en økt belasting på hjertet. Det er flere eksempler på barn og unge voksne som har drukket en hel del energidrikk på kort tid og faktisk endt opp med behov for legeassistanse. Noen har også vært så uheldige at de har havnet på sykehus med hjertestans. Det er noen komponenter i energidrikker som kan ha en hel del uheldige effekter, selv om forskerene ikke har funnet ut hvilke komponentene det er.

Energidrikk øker blodtrykket i kroppen på en annen måte enn med en kopp kaffe. Inntak av energidrikk øker blodtrykket ved å direkte påvirke hjertemuskelen, mens koffein alene øker blodtrykket ved å påvirke blodårene. Det er likevel greit å huske på at selv en liten kopp kaffe kan, hos sensitive personer, gi både hjertebank og skjelvinger.

Små mengder

Skal vi tro forskerene så vil det i utgangspunktet være uproblematisk å drikke små mengder med energidrikk, men det er likevel langt i fra en anbefalt drikke til barn. Blant den voksne delen av befolkningen har det i en lang periode vært populært å bruke energidrikk som blandevann en fuktig kveld. Dette kan nok også ofte forklare hvorfor formen dagen derpå kan føles ekstra ubehagelig.

Mange butikker har egne aldersgrenser for kjøp av energidrikk og du gjør mest sannsynlig lurt i å ikke falle for fristelsen å la dine små håpefulle venne seg til denne koffeinholdige drikken. Det beste alle kan drikke er tross alt vann, men det finnes også en gyllen middelvei  mellom vann og energidrikk.

Lykke til og drikk energidrikk med måte ?

Flere artikler