Så farlig er det å spise rester av ris og pasta

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Pasta og ris er populært til både middag og lunsj og det finnes utallige retter hvor disse spiller hovedrollen. Det er fort gjort å lage mer enn hva du trenger og da kan det være greit å sette restene i kjøleskapet. Men hvor lenge tåler egentlig nykokt ris og pasta å stå i kjøleskapet? Ris er faktisk en av de viktigste matvarene vi har og for over tre milliarder mennesker utgjør ris halvparten av deres daglige matinntak. Før var ris for oss i Norge ansett som særdeles eksklusivt og det er i løpet av de siste tiårene at ris har blitt et vanlig tilbehør til middagene våre.

Ris og pasta kan være opphavet til forgiftning hvis du ikke er litt forsiktig. Som annet korn inneholder både ris og pasta en bakterie som avgir sporer som har evne til å overleve koking. Det er derfor et par ting du må huske på å gjøre for å redusere sannsynligheten for alvorlig forgiftning.

Så farlig er det å spise rester av ris og pasta

Ris 3

Bakteriesporen som kan utvikle seg i ris og pasta har den litt ugreie egenskapen at de produserer giftstoffer som du hverken kan smake eller lukte, og som ikke blir borte selv ved oppvarming. Når disse bakteriene har fått formere seg lenge nok kan giftstoffene være årsak til alvorlig forgiftning.

Lar du ris og pasta stå på kjøkkenbenken i mange timer bør den ikke spises. Det var faktisk ikke før i 1997 at vi ble oppriktig klar over faren ved å spise kokt pasta eller ris som har stått lagret på kjøkkenbenken over lengre tid.

I Sveits døde det en gutt av leversvikt etter å spist pasta som hadde stått i romtemperatur over flere dager. Det er heldigvis svært sjelden at dette forekommer, og hovedregelen er at all mat skal settes kaldt så fort det har oppnådd romtemperatur eller blitt avkjølt i et vannbad.

Dette bør du gjøre med restene av pasta og ris

ris 2

Det er fort gjort at du koker mer enn du trenger og da kan du fint bruke restene dagene etter. Sørg for å avkjøle restene så raskt du kan og sett det kaldt i kjøleskapet. Restene kan også stå på benken til det har nådd romtemperatur, men ikke lengre enn fire til seks timer.

Lar du restene stå for lenge i romtemperatur kan sporene lage giftstoffer som kan gi deg en skikkelig runde med matforgiftning.

Både pasta og ris bør kjøles ned raskt, helst i et kalt vannbad, og legges i en tett beholder som du setter i kjøleskapet. Du kan trygt spise restene et par dager etter at du har satt det kaldt. Det samme gjelde for gryteretter og pizza.

Hovedregelen

ris

Hovedregelen er at rester etter et måltid ikke bør stå lengre i romtemperatur enn 4-6 timer. Dette avhenger selvsagt litt av temperaturen i rommet. Er det brennhett midt på sommeren bør du sørge for å avkjøle restene så raskt som mulig og sette det kaldt.

I de tilfellene hvor det har vært rapportert om dødsfall  som følge av matforgiftning har maten blitt oppbevart i romtemperatur i mer enn to døgn i over 12 til 14 grader.

Ris og pasta er perfekte råvarer å alltid ha liggende. Siden det er tørkede varer har de tilnærmet ubegrenset holdbarhet når du sørger for at det blir oppbevart tørt.

Lykke til ?

Flere artikler