Så mange glass med vin kan du drikke hver uke!

content-marketing

Anbefalt

Sommer, ferie og høytider er høysesong for å nyte god drikke i festlig lag. Men har du noen gang tenkt over hvor mye alkohol du faktisk kan drikke? Vi har alle forskjellig toleranse for hvor mye vi kan lempe i oss i løpet av en kveld. Drikker du mye over tid vil du kanskje tåle mer enn mange andre. Forbrenning og dagsform har også en hel del å si. Er du en av dem som drikker en sjelden gang, eller er du kanskje en av dem som gleder deg til å komme hjem til vinen og lave skuldre?

Alkohol er stort sett en relativt kaloririk drikke og jobber du med kiloene bør du sørge for å spare inn litt kalorier til festen nærmer seg.

Så mye alkohol kan du unne deg

ølglass

Selv om vi alle responderer forskjellig på hvor mye alkohol vi tåler finnes det noen resultateter av forskning som gir en pekepinn på hvor mange enheter du kan drikke i løpet av en uke. Selv om Norge ikke har noen spesielle anbefalinger i forhold hvor stort inntak som er ok er det viktig å ta med seg hva mye alkohol kan gjøre med kroppen din.

Rødvin for helsen?

rødvin

Vi har alltid hørt at rødvin er bra for helsen, men der strides de lærde. Det de vet er at moderat inntak av alkohol kan beskytte mot visse typer hjertesykdommer, men langt ifra alle. Ved høyt inntak av alkohol kan du også være ekstra utsatt for risiko for kreft, problemer med leveren, og for ikke å glemme faren for å utvikle avhengighet. Dermed er risikoen større enn fordelene ved å drikke mye alkohol.

Drikker du 10 til 18 glass med vin eller halvlitere med øl i uka kan du faktisk regne med å forkorte livet ditt med ett til to år.

Hvor mye kan du drikke hver uke?

rødvin 2

Noe mange derimot er enige om er hvor mange glass med vin eller øl du kan drikke gjennom uka. Holder du deg til rundt seks glass i uken vil det hverken gjøre skade på kroppen eller forkorte levetiden din. Drikker du derimot mer gjennom uken vil du faktisk øke sannsynligheten for et kortere liv.

Menn kan drikke mer enn kvinner

mann drikker

Selv om man kan drikke under 100 gram (5 til 6 glass) alkohol i uken uten å ta skade av det er det likevel mange som tåler å drikke mer. Menn kan, i motsetning til kvinner, meske seg med hele 14 enheter alkohol i uka uten å bekymre seg nevneverdig for om det kan bringe han rett mot den sikre død eller ei. Dette antallet er lavere enn anbefalt grense i bl.a Spania hvor du blir anbefalt å ikke drikke mer enn 20 drinker i uke hvis du er mann.

Menn og kvinner responderer forskjellige på alkohol. Mennene har en høyere andel vann fordi de som oftest har større muskelmasse en kvinner. Samtidig så brytes alkoholen ofte ned raskere hos menn enn hos kvinner.

Storforbruker?

drikker

I følge WHO defineres du som storbruker av alkohol hvis du som kvinne drikker mer enn 14 alkoholenheter i uka, og mer enn 21 enheter hvis du er mann. Da har man forhøyet risiko for svært alvorlige helseskader

Du må også være klar over at kroppen tåler alkohol dårligere jo eldre du blir. Man får mindre muskelmasse samtidig som væskebalansen blir endret. Alkoholen vil ofte virke kraftigere enn hva den gjorde når du var yngre. Alt du spiser og drikker vil brytes saktere ned og effekten av både alkohol og medisiner kan vare lengre enn det gjorde før.

Så mye tåler du

kvinne drikker

Hvis du som kvinne på 60 kilo begynner å drikke rundt kl 1900 på kvelden og hygger deg med et par rusbrus, tre glass vin og 2 drinker samt avslutter kvelden rundt midnatt kan du regne med å kommet godt over 1,5 i promille på det meste. Vil du regne ut din promille finner du promillekalkulatoren her.

Dette skjer med kroppen når promillen øker

pina colada hovedbilde

  • Det er ikke mye alkohol som skal til før det skjer endringer i kroppen. Bare så lite som 0,2 i promille vil redusere øyets evne til å fokusere og evnen til å omstille seg fra lys til mørke.
  • Med 0,5 i promille kan du regne med å føle deg litt tipsy og evnen til å reagere presist kan reduseres. Det er vel nå du kanskje kan finne på å velte stolen når du skal reise deg opp, eller begynne å le litt høyere og lengre enn vanlig.
  • Med 1 i promille så begynner balansen å svikte og du begynner muligens å kjenne deg litt sliten. Men det er vel nå du fortsetter, for her skal ingen sove bort sommernatten.
  • Med 1, 5 i promille kan du være ganske sikker på at nå setter snøvlingen inn. Nå bør du tenke på å dra hjem, mye mulig det er greit med litt støtte på veien.

Dette bør du tenke over

tenke over

Husk at du kan ikke ha mer enn 0,2 i promille når du setter deg bak rattet på en bil. Du bør også, uten unntak, vente i 12 timer fra du har sluttet å drikke til du vurderer å kjøre igjen.

Du burde være bevisst på hvor mye du drikker og tenke litt over om du plutselig tåler mer enn du pleide å gjøre. Forsvinner vindunken raskere enn tidligere? Har du i tillegg en bøtte med unnskyldninger på lager for deg selv? Da er det nok på tide å ta en real runde med seg selv og se om du muligens er litt for glad i «noe godt i glasset».

Nå har de fleste av oss ikke ferie året rundt og du kan trygt hygge deg når du først har noen dager fri. Det er hele året sammenlagt som er viktig.

Kos deg og god sommer ?

 

 

Flere artikler