Så ofte bør plenen klippes- og menn blir lykkelige av gjøre det!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Er du en av dem som har en mann som elsker å klippe plenen og som samvittighetsfullt klipper hvert eneste gress-strå så fort en uke er gått. Da er du ikke alene. Etter en uhøytidlig undersøkelse kunne de fleste av mennene bekrefte at gressklipping stod høyt på listen over gjøremål hjemme som ikke krevde store motivasjonen for å bli gjort. Mens manglende lister og dørhåndtak kan stå urørt  i ukesvis kan mange hjem hvertfall skilte med perfekt gressplen. Men vet du egentlig hvor ofte en plen bør klippes?

Vi har tatt en kikk på hva ekspertene mener om hyppigheten av trimming av gresset, og hva som skjer hvis du elegant hopper bukk over hele plenen og heller satser på en blomstereng.

Dette bør du gjøre med plenen på våren

plen vår

Vil du ha en flott og velholdt plen bør du gjøre en jobb med den allerede tidlig på våren. Selv om du er fristet til å hive deg over klipperen bør gresset hvertfall være en 5 cm høyt og helt tørt før du setter i gang. Start heller med å rake plenen godt, samt å fjerne kvist og kvast, men ikke før plenen er helt tørr. Er plenen din som en kjempestor vanndam må du la den tørke opp helt før du begynner å tråkke og gå rundt på den.

Har du mye mose i plenen bør du gi plenen din både gjødsel og kalk. Start med å gjødsle plenen godt tidlig på våren, deretter kan du ettergjødsle fra to til fire ganger gjennom sesongen. Hvor mye gjødsel du trenger avhenger av hvor mye regn som kommer og hvor stor slitasje plenen blir utsatt for.

Så ofte bør plenen klippes

gressklipper

Gjennom våren bør gresset trimmes én til to ganger i uken, men når sommeren setter inn holder det å gjøre det ukentlig. Den gode sommervarmen gjør at gresser vokser saktere og trenger ikke å bli klippet like ofte som på våren. Jo flinkere du er til å holde gresset nede jo finere vil plenen din bli. Du bør ikke klippe plenen kortere enn 4 cm.

Plenen skal ikke klippes når det regner eller når den er våt. Da vil som regel gresset kun legge seg og blir ikke skikkelig klippet. I verste fall kan du ødelegge plenen ved at du drar opp røtter eller tråkker ned plenen.

Når bør du vanne plenen?

vanne

Husk at hvis været er tørt må du sørge for å gi plenen rikelig med vann, men ikke før den virkelig har behov for det. Vanner du sjelden, men godt vil røttene trekke nedover og du vil få en sterkere plen. Den beste tiden på døgnet for å vanne er på kvelden, da er fordampningen lavest og gresset får det vannet den så sårt har bruk for.

Siste klipp før vinteren

plen høst

Når høsten setter inn bør du sørge for å fjerne det meste av løvet som legger seg på plenen, hvis ikke kveles gresset. Du kan la noe ligge igjen og la det gå en runde i gressklipperen også lar du det ligge igjen på plenen når du klipper gresset. Dette vil gi næring til plenen din. La siste klipp før vinteren gi en gresshøyde på mellom fem og seks cm.

Orker du ikke å stelle gressplenen din kan vi garantere at det vil ikke ta mange sesongene før den er rimelig ødelagt og du må gjøre en stor jobb for å få den fin igjen. Gress må tas vare på hvis ikke kan det både gulne og råtne. Det å ha en blomstereng f.eks krever også en del jobb, selv om det ser ut som om du ikke gjør noe for engen din. Den vannes og renskes for ugress og klippes når høsten kommer. Selv om den kan se vanskjøttet ut er den som oftest ikke det. Men vakker, det er den nesten uansett.

Mange av mennene som ble spurt om hvorfor akkurat plenklipping er så stas kunne svare med at det var et takknemlig stykke arbeid. Du ser straks resultatet og med en god gressklipper kan man gå der i egne tanker og filosofere over livet.

Hvis plenen din virkelig har sett bedre dager, eller du anlegger ny hage kan du legge ferdigplen. Husk bare at ferdigplen trenger mye vann for å sette seg.

Lykke til ?

Flere artikler