Slik dyrker du ditt eget Kaffetre i vinduskarmen

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Å dyrke ditt eget kaffere er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Skal du lykkes med å dyrke et kaffetre kan du ikke bruke vanlige kaffebønner fra butikken siden det er brente kaffebønner. Skal du dyrke ditt eget kaffetre må du ha en såbønne. En såbønne skal benhadles likt som et vanlig frø, men du kan faktisk så dem inne hele året. Du må regne med å plante en del bønner siden det er vanlig at veldig mange av frøene ikke spirer. Jo flere du planter jo sikrere er du på å ende opp med en plante eller to. Såbønner til kafeetre får du kjøpt i flere norske plantebutikker på nett, husk å kjøpe et par ekstra.

Siden kaffetreet er en subtropisk plante tåler det ikke frost overhodet. Har du dårlig isolerte vinduer må ikke treet ditt stå i vinduskarmen da kommer det til å fryse ihjel. Bladene vil bli sorte og falle av.

Slik lykkes du med et Kaffetre

kaffetre

Kaffetreet er i utgangspunktet ikke laget for vårt nordiske klima og vil derfor ikke vokse så fort. Etter ett år vil treet ditt ha vokst seg til rundt 15 cm høyt og få flere blader. Det vil ta rundt fire år før treet ditt blir rundt en meter høyt. Det er stas å lykkes med et kaffetre og de kan etter en stund også få nydelige hvite blomster.

Dyrke et kaffetre

Start med å ha vanlig blomsterjord i en liten potte og legg bønnen i jorda med den flate siden ned. Dekk til bønnen med ca 1 cm jord. Sett potten et sted hvor det er varmt og solrikt som i vinduskarmen. Du må huske på å alltid la potten stå lyst og lunt.

Det vil ta fra 8 til 12 uker fra du har lagt bønnen i jorda til det spirer. Spiretiden kan avhenge av lys og varmeforhold.

Kaffebønnen vil etter noen uker utvikle en stilk som blir rundt fem cm høy. Da vil du også se at kaffebønnen kommer til syne, den må du ikke dytte ned igjen. Ut av den bønnen vil det nemmelig komme to blader og skallet på kaffebønnen vil etterhvert falle av.

Vannes jevnlig

Treet ditt trenger vanlig, god blomsterjord og må vannes jevnlig. Det er ikke spesielt begeistret for tørke. Tilsett gjerne litt blomstergjødsel en gang i blant. Siden treet er en tropisk plante setter det også pris på en dusj en gang i blant.

Trim treet ditt

Mens planten din vokser og gror bør du sørge for å knipe av toppskuddene når treet har fått 4 til 6 nye bladpar. Da vil det vokse ut nye sideskudd lenger ned på stammen og du vil få en tett og kraftig plante. Husk å bytte potte ettersom planten vokser og blir større. Den liker ikke å ha det for trangt.

Blomstring og bær

Etter at det har gått noen år vil treet ditt bære blomster, samt umodne og modne bær, alt på en gang. Blomstene som treet bærer lukter nydelig og kan minne om duften av sjasmin. Når bærene på treet er modne så er de helt dyprøde i farge. Fra treet blomstrer til det har modne bær kan det ta opp til ni måneder. Når du har fått frem modne kaffebær så kan du bruke de bærene til å avle frem nye kaffetrær.

Tålmodig arbeid

Om du klarer å dyrke frem kaffebønner til eget bruk er litt usikkert med tanke på at du trenger 5000 bær til én kilo med ferdig brent og malt kaffe, men det er likevel en gøyal plante å ha og den krever ikke veldig mye stell så den er enkel å lykkes med. Med litt møysommelig arbeid og noen kjærlige hender kommer du til å ende opp med et nydelig tre som trives hjemme hos deg.

Lykke til ?

 

Flere artikler