Slik dyrker du Vannmelon uten drivhus

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Vannmelon på sommeren er ubestridt noe av det beste vi kan spise. De er å få kjøpt på butikken, men det er litt stas å dyrke dem selv også. Spesielt fordi vannmeloner ikke er de enkleste vekstene å få til, og hvertfall ikke uten drivhus.

Men det skal være mulig å få til å dyrke vannmelon uten drivhus, med tålmodighet, kjærlighet og masse vann kan du få vannmeloner i hagen. Vannmeloner vokser raskt så du må følge nøye med på dem.

vannmelon

Dyrke vannmelonfrø

Dyrk frøene i små plastkopper i et rom som holder 25 grader, og helst 18 grader om natten. Etter 2-3 uker vil frøene spire og da beholder du kun de sterkeste spirene.

Etter ca. 4 uker flytter du de små plantene over i en plastbøtte eller i en plastbalje. Husk å ta med en jordklump rundt røttene.

Store potter

Siden vannmeloner vokser over jorden og blir relativt store må du ha potter som er store nok. Plant gjerne i en plastbalje eller i en bøtte. Har du flere spirer i hver beholder bør den romme minimum 18 liter vann, men maks to spirer sammen. Med én spire holder det med en bøtte som rommer 10 liter. 

Drenering

Borr mange små hull i plastbaljen før du fyller den med jord. Vannmeloner trenger uante mengder med vann og er helt avhengig av god drenering.

Jord

Fyll plastbaljen med jord. Husk å bruke riktig type jord, og ikke jord fra hagen. Vannmeloner liker løs og næringsrik jord som blandes sammen av like deler humus, torv, og litt aske. Før du planer skolder du jorden med kokt vann. Plant frøene og vann godt. Du kan også kjøpe riktig jord på et hagesenter.

Sol og lys

Vannmeloner elsker sol og varme så sett dem et sted hvor de får rikelig med sol, gjerne i en vinduskarm hvor du også kan tilføre ekstra varme. Har vi en varm sommer kan de stå ute etter at du har herdet dem litt. 

Vann

De trenger mye vann, men for å unngå sur jord bør du vanne skikkelig én gang i uken. Begrens vannforsyningen etter at bærene begynner å modnes.

Gjødsel

Gi vannmelonene dine gjødsel og de kommer til å trives enda bedre, Bruk vannbasert gjødsel én gang i uken.

Vannmelonen kommer opprinnelig fra Sør-Afrika der den vokser vilt, men den dyrkes i middelhavsområder. Du må derfor etterligne klima i middelhavet for å få vannmelonene til å trives. Klipp de ofte slik at de ikke bruker energi på bladverket i stedet for frukten.

Flere artikler