Slik har du urter hele året

content-marketing

Anbefalt

Har du urter ute i hagen eller på terrassen gjennom sommeren er det flere måter å bevare dem på slik at du har urter tilgjengelig hele året. Du kan tørke urter i ovn eller lufttørke dem. Vi har valgt luft-tørking fordi det krever så lite og er noe alle kan få til.

Du kan også fryse ned urtene dine. Det krever lite arbeid, og da har du alltid litt ferske urter på lur. Ta ut det du trenger for hver gang og legg resten tilbake i fryseren.

Dette bør du gjøre med urtene dine

urter

Tørke urtene

Én av de enkleste metodene å bevare urtene dine på er å lufttørke dem. De urtene som passer best til å lufttørke er de urtene som har litt «harde» kvister. Slik som rosmarin, salvie og lavendel. De «myke urtene» slik som basilikum passer best til å fryses.

Skal du lufttørke urtene dine klipper du av de urtekvastene du vil ha og bundter dem sammen. Heng dem opp/ ned, med bladene vendene nedover. Helst i et rom som holder ca 20 varmegrader. La urtene henge til de er knusktørre. Tar du dem før de er helt tørre kan de mugne.

Rens de tørkede urtene og ha dem i et lufttett glass med lokk. Kan oppbevares  i en liten evighet, men hold glasset unna solen.

Fryse urtene

Har du myke urter som basilikum kan du fryse dem ned. Rens bladene og legg dem «flatt» i en zip-lokk pose. Klem ut all luft fra posen og legg posen(e) i fryseren. Ta kun opp det du trenger. Når urtene har tint skal de ikke fryses ned igjen.

Du kan også finhakke urtene og bruke en form til å fryse isbitterninger. Ha de kuttede urtene i isbitbeholderen og fyll på med en god olivenolje. Frys ned og ta opp det du trenger. Passer perfekt til alt fra supper til gryter.

Tips: Du kan lage urtesalt av urtene dine også. Den prosessen er litt mer omstendelig, men det er vell verdt tiden din

Flere artikler