Slik kan du høste egne sitroner hele året

content-marketing

Anbefalt

Det er ikke riktig slik at jeg kan love deg et stort sitrontre i hagen, men du kan defintivt få et lite stykke middelhavsfølelse inn i ditt eget hjem. Passer du godt på treet ditt kan du faktisk klare å ha et sitrontre som kan gi deg sitroner store deler av året.

Det fantastiske med en sitronplante er at den både blomstrer og gi sitroner samtidig nesten hele året. Det går i dvale på vinteren, men slipper ikke sitronene av den grunn.

Middelhavsfølelse i eget hjem

sitrontre blomster

Sitronen er faktisk ikke en naturlig art fra begynnelsen av. Den har blitt dyrket frem over tid fra flere arter av sitrusslekten. Når sitrontreet står i full blomst vil det få flotte hvite blomster som lukter himmelsk, og de grønne bladene dufter svakt av sitron. Bare den opplevelsen er verdt et sitrontre.

Trives best i tropisk klima

tropisk klima

Et sitrontre trives best i et tropisk klima, så for å få et tre til å trives hos oss i kalde nord må vi lure treet litt. Du må rett og slett få treet til å tro at det faktisk befinner seg i et middelhavsområde. Og for å få til det må du sørge for luftfuktighet, varme og regnvann.

Samle regnvann

vannkanne

Jorden må holdes lett fuktig og må aldri bli tørr, og det skal helst vannes meg regnvann. Bor du et sted hvor det er mye kalk i vannet og vanner treet ditt med det springvannet vil treet ditt dø fortere enn du får sagt sitrontre.

La det alltid stå en beholder ute som kan samle opp regnvann og gi det til treet ditt når det trenger vann. En gang i blant kan du fylle regnvannet på en sprayflaske og gi det en god dusj så det får følelsen av luftfuktighet.

Sol, sol og atter sol

sitrontre sol

Et sitrontre elsker sol og sommer og kan fint stå ute gjennom sommeren, men du må huske å herdet treet ditt en ukes tid. Plant treet ditt i en potte så du kan flytte det rundt uten for store vanskeligheter. Treet ditt må plantes i sitrusjord og næres med sitrusgjødsel.

Herde treet i skyggen

balkong

Start med å sette det nye treet ditt ut i skyggen en ukes tid før du plasserer det på en solrik plass hvor det ikke blåser stort. Treet ditt kan stå ute mellom mai og september. Husk at det tåler ikke frost, overhodet. Da er det bedre at du tar det inn for tidlig enn at du risikerer å ta live av det med en frost natt. Du kan ha det stående på terrassen eller ute i hagen. Det viktigste er at det får mye sol og lite vind.

Husk å beskjære treet

sitrontre 2

Siden sitrontrær vokser raskt og mye må du sørge for å beskjære det litt hvert år. En av fordelene med et sitrontre er nettop det at de vokser veldig fort, så det tar ikke lange tiden før du har et tre med litt god størrelse på.

Spiselig frukt

sitron 3

Når du kjøper treet på et hagesenter må du forsikre deg om at frukten er spiselig. Du er ikke nødt til høste sitronene fra treet når de endelige har sett dagens lys. Du kan fint la dem henge så lenge du vil og forsyne deg når du trenger en sitron eller to. På den måten har du tilgang til ferske sitroner hele året. I tillegg til at de smaker godt og kan brukes til alt mellom himmel og jord, så ser et sitrontre utrolig flott ut.

Har du veldig god tålmodighet kan du forsøke å dyrke frem ditt eget tre fra et frø, men det vil ta 3 til 6 år før det produserer frukt!

Når vinteren kommer må du flytte treet ditt inn og la det stå så lyst og svalt som mulig. En temperatur mellom 5 og 10 grader er perfekt. Siden treet går i dvale om vinteren og trenger mindre vann og ingenting gjødsel. Kan det miste bladene sine, og det er helt normalt. Selv om det er vinter trenger treet så mye lys som mulig og hvis du ikke har mulighet til å gi treet ditt nok naturlig lys er det veldig viktig at du gir det tileggslys.

Lykke til, og gled deg over middelhavsfølelsen som er på vei hjem til deg .

Flere artikler