Slik lager du egen solsikkeolje

content-marketing

Anbefalt

Solsikkeolje kan bli vanskelig å få tak i og det kan i verste fall bli en mangelvare fremover. Krigen i Ukraina har ført til store problemer for produksjon av denne oljen som brukes til alt fra fremstilling av Nugatti til ren solsikkeolje. Solsikkeolje er en nøytral olje som brukes i mange hjem til dressinger, baking og steking. Vi importerer det meste av solsikkeoljen fra blant annet Ukraina, men pga krigen kan det ta lang tid før vi får tilgang til store volum igjen. Prisen på solsikkeolje har i tillegg skutt i været etter krigens utbrudd og koster nå tre ganger mer enn i fjor.

Med mangel på solsikkeolje kan det være en ide å lære seg å lage solsikkeolje hjemme. Det er ikke så vanskelig som det høres ut, men du må regne med litt tidsbruk for å fjerne skallet på frøene.

Slik finner du solsikkefrøene

Solsikkeolje 7

Du kan dyrke solsikker selv og deretter høste dem og ta ut frøene. Frøene hentes ut fra selve blomsten (det brune i midten) og høstes når bladene på solsikken er avblomstret, og midten har blitt helt brun. Dra hendene over midten av blomsten og du vil se solsikkefrøene ligge innover i planten. Disse frøene er svarte i fargen og små, og du må fjerne skallet på frøene før du kan lage solsikkeolje.

Letteste måten å fjerne frøene på hjemme er å legge frøene i en morter og røre rundt, ikke hardt, men nok til at du ser at frøene skrelles av. Dette gjør du til alle frøene er frie for skall. Frøene er helt hvite på innsiden av skallet.

Slik lager du solsikkeolje

Det er ikke mye du trenger for å kunne lage solsikkeolje hjemme, og det meste har du nok allerede på kjøkkenet fra før. Du bør regne med å være nødt til å kunne høste en hel del solsikker.

Dette trenger du:

 • Solsikkefrø
 • Blender
 • Stekeplate
 • Sil
 • Beholder til å ha oljen i

Slik gjør du:

 1. Ha de ferdig skrelte frøene i en blender og blend til alle frøene er godt knust og blandet til en paste.
 2. Tilsett litt vann slik at massen ikke fester seg på innsiden av blenderen. Husk å ikke bruke for mye vann, du vil ikke vanne ut oljen du skal lage.
 3. Legg massen i hendene dine og klem ut oljen over en sil og ned i en bolle.
 4. Gjør dette med all frømassen du har laget og ha oljen over på en ren beholder.
 5. Fortsett med å spre frøblandingen, som du har klemt olje ut av, over på en stekeplate og sett i ovnen på 150 grader.
 6. Stek blandingen i 20 minutter. Husk å røre i blandingen hvert femte minutt.
 7. Når blandingen er ferdig stekt har du massen over i en sil.
 8. La massen ligge i silen noen timer. Du kan presse blandingen med hendene dine hvis du vil at prosessen skal gå raskere.

Du kan også lage olje ved hjelp av en oljepresse eller en eplejuice maskin. Hemmeligheten er å klare å klemme ut mest mulig olje av solsikkefrøene.

Lagre oljen din mørkt og kjølig, gjerne i kjøleskapet. Oljen er uten tilsetningsstoffer og vil holde seg rundt en måned.

Restene som er igjen etter at du har klemt ut all oljen fra frøene er perfekt mat til fuglene dine.

Lykke til ?

Flere artikler