Slik lager du kjøkkenhage i krukker

content-marketing

Anbefalt

Kjøkkenhage er i vinden som aldri før, men det er ikke alle som har mulighet til å lage det i hagen. Det finnes likevel muligheter til å få egendyrkede grønnsaker i alle varianter. Du kan nemlig lage kjøkkenhage i krukker. Utrolig praktisk, og det ser flott ut. Da kan du flytte rundt på krukkene dine, og la alle grønnsakene få det de trenger.

Sørg for å plante bær og grønnsaker i mange varianter så kan du høste litt og litt gjennom hele sesongen.

Dette bør du tenke på når du lager kjøkkenhage i krukker

krukker

  • Bruk romslige potter. Det er bedre med litt for store krukker enn for små.
  • Plant kun én sort I hver potte. De blir lettere å holde styr på, og hver krukke får den omsorgen den trenger.
  • Ikke spar på jordkvaliteten. Bruk den beste krukkejorden. Da vil du få planter som trives aller best. 
  • Sørg for at det er hull i bunnen på krukkene slik at røttene får luft og ikke blir stående i vann.
  • Du kan med hell også sørge for drenering i pottene dine ved å ha grus eller pukk i bunnen av pottene.
  • Mange planter kan overvintre, men da må krukkene settes inn om vinteren. Sett dem gjerne i en kjeller og stell med plantene dine når våren kommer.

Dette bør du dyrke i potter og krukker.

dyrke

Det finnes nesten ingen bær eller grønnsaker du ikke kan plante i krukker. Her er det bare å prøve seg frem. VI har plukket ut en håndfull med enkle vekster du kan plante i krukkene dine, også kan du utvide etterhvert som du får dreisen på det hele.

Gulrøtter

gulrøtter

Gulrøttene trenger en krukke med en høyde på minimum 30 cm, siden de vokser nedover trenger de godt med plass. Så gulrøttene direkte i jorden og dekk til med et tynt lag med jord. De vil vokse seg små og fine, perfekt som snacks gulrøtter. Høst inn annenhver gulrot. Det vil ta rundt en måned så kan du høste alle gulrøttene. Plant i flere krukker så får du flere gulrøtter å kose deg med. 

Tips: Gulrotkrukken bør stå runt én meter over bakken så skjermer du dem for gulrotfluene. 

Poteter

poteter

Ja, du kan dyrke poteter i krukker. Kjøp settepoteter på et hagesenter så er du sikker på at det ikke følger med virus eller bakterier. Bruk en krukke med litt dybde og legg potetene i jorden og dekk til. Vann jevnlig. Poteter er ikke vanskelig å få til og kan nesten klare seg selv frem til du kan høste dem. Moro ikke sant?

Tips: Du kan gjerne forspire potetene litt om du vil. Da legger du dem i en eggekartong i vinduskarmen. Når spirene er rundt 1 cm kan du plante potetene i krukkene dine.

Purre

purre

Skal du dyrke purre bør du kjøpe dem på et hagesenter. Du kan så dem også, men de bruker litt tid på å spire. De er ikke vanskelige å få til i en krukke. Sett dem en solrik og lun plass og vann jevnlig, og vips så har du små purrer. Disse kan også stå i vinduskarmen på kjøkkenet. Så koselig.

Tips: Du kan få både sommerpurre og vinterpurre. Velg én av hver og du har purre gjennom sommeren og til utpå høsten.

Rabarbra

rabarbra

Hvem husker vel ikke gleden av å spise nyplukket rabarbra med sukker? Nå kan du plante dem i din egen krukke og lage både rabarbra suppe og rabarbra kake. Siden den er både søt og syrlig gir denne masse smak. Kjøp gjerne store planter, de setter seg nemlig rakst. Bruk en potte som har en diameter på 30-40 cm. Høst en fjerdedel av plantene av gangen når de er klare. Rabarbra er en tørr vekst og klarer seg best på egenhånd. 

Tips: Kjøp flere forskjellige sorter så har du rabarbra som har varierende høstingsperiode.  

Jordbær

jordbær-2

Jordbær kan fint plantes i krukker og kommer til å komme igjen år etter år. Du kan velge om du vil så dem selv eller kjøpe ferdige jordbærplanter på et hagesenter. Jordbær er noen robuste planter som elsker sol. Bruk litt sandholdig jord og sett dem i solen. Vann dem jevnlig, men ikke før første blomstring. Du trenger ikke gjødsel dem stort da vil de produsere mer blader enn bær. Drømmen om søte små jordbær gjennom hele sommeren er definitivt innen rekkevidde.

Tips: Velger du deg månedsjordbær eller markjordbær har du jordbær til langt utpå høsten. Disse jordbærene blomstrer og gir avling igjen og igjen

Å plante i krukker er ikke annet en skikkelig moro og det er så enkelt å få til små avlinger. Plant i vei og kos deg. 

Flere artikler