Slik lager du sunne Boller med mindre kalorier

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er lite som slår duften av nybakte boller og vi er mange som elsker skikkelig gode boller. Enda bedre blir det når bollene kan være «sunne», luftige og smakfulle. I en vanlig bolle kan det faktisk være helt opp til 400 kalorier, men disse bollene kan skilte med 185 kalorier pr.bolle og kan fint spises på tur eller som en ekstra snack en gang i blant. Det viktigste når du lager boller er å sørge for at de ikke blir harde og tørre og det unngår du ved å jobbe godt med deigen.

Grunnen til at disse bollene er «sunnere» enn mange andre boller er at de er laget med skummet-melk og vann, samt at sukkermengden er mer enn halvert. De er ikke like søte som «vanlige» boller, men de er fantastisk gode likevel.

Slik lager du luftige kalorifattige boller

boller 1
Vi liker bakervarene våre godt stekt og lot dem stå akkurat 10 minuter i en varmluftsovn.

Disse deilige bollene er luftige og er laget med blant annet skummet-melk, vann, smør og sukker. De kan fryses ned og passer perfekt å servere hvis du får uventet besøk eller har lyst på noe ekstra godt en kveld.

Du kan elte bollene i en kjøkkenmaskin eller du kan elte dem for hånd. Velger du å gjøre det for hånd må du regne med at det tar en 10-12 minutter før deigen er smidig og god. Når du blander deigen vil du oppleve at den er relativt seig med en gang og du kommer til å bruke litt krefter før deigen er så smidig at den ikke klistrer seg fast til hverken hendene eller bollen. Ha litt mel på hendene før du setter i gang med eltingen.

Dette trenger du:

 • 75 g smør
 • 2 dl skummet melk
 • 1,5 dl vann
 • 50 g gjær ( 1 pose tørrgjær)
 • 0,5 dl sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 10 dl hvetemel

Slik gjør du:

 1. Smelt smøret og tilsett vann og skummet melk.
 2. Bland sammen de tørre ingrediensene og ha over smør og melkeblandingen.
 3. Bland røren godt og elt den i en kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen er klar når den er smidig og ikke lengre er seig.
 4. Sett deigen til heving i rundt én time.
 5. Rull fine boller, ca 16 mellomstore boller, eller flere små.
 6. Legg bollene på et stekebrett med bakepapir og la bollene heve i ytterligere 40 minutter.
 7. Pensle bollene med egg eller melk og stek dem midt i ovnen på 250 grader i rundt 10 minutter. Følg godt med på bollene, de kan fort bli brent. Husk at det er forskjell fra ovn til ovn så prøv deg litt frem slik at du får riktig steketid i din ovn.
 8. Avkjøl bollene på rist.

Servér gjerne bollene med nyrørt jordbærsyltetøy, men husk at alt du serverer ved siden av bollene blir ekstra kalorier. Ha gjerne et dryss med melis over bollene når de er avkjølt.

Det er viktig å finne en balanse i det vi spiser, men med noen sunnere boller kan vi kose oss litt ekstra uten dårlig samvittighet. Når de i tillegg smaker godt så passer det perfekt at de har færre kalorier.

Tips: Vil du lage bollene grovere kan du bytte ut noe av hvetemelet med et grovere mel. Du kan også tilsette honning istedenfor sukker om du ønsker det.

Lykke til og husk å jobbe litt med deigen slik at bollen dine blir myke og luftige ?

Flere artikler