Slik lykkes du med basilikum

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Du har sikkert merket at når du kjøper basilikum på butikken så tar det ikke lange tiden før den dør. Den holder kanskje en dag eller to. Det kan bl.a avhenge av hvor lenge urteplanten har stått i butikken før du fikk den hjem til deg. I tillegg er basilikum en av de mest skjøre urtene, og er langt i fra like hardfør som mange av de andre urtene du kan få tak i.

Du kan fint klare å holde liv i en butikk-kjøpt basilikum, men du bør hjelpe den litt på veien for å trives. Vi har noen tips til hvordan du kan få basilikumen din til å leve lenge.

Slik holder du liv i en basilikum plante

basilkum

Basilikum som selges i butikken er stort sett avlet frem i drivhus med det ene formålet å brukes raskt. De er ikke herdet og tåler ikke stort før de bryter sammen. Men det er faktisk mulig å holde liv i en basilikum mer enn et par dager likevel.

Lagre den kaldt

Urtene som står i butikken blir hver kveld satt på kjøla og det er noe du bør gjøre med basilikumen når du har fått den hjem også. Da står den kaldt og vil faktisk klare seg litt lengre enn på kjøkkenbenken.

Rikelig med vann

Basilikum er kjent for å være tørst så du bør huske på å gi den godt med vann. Vann den fra bunnen og la den trekke til seg vannet, men husk at røttene ikke må råtne. 

Gi den ny jord

Når basilikumen kommer fra butikken bør du potte den om i ny og næringsrik gjord og gjerne i en større potte. Da vil den få bedre vekstvilkår. 

Klipp den ned

Når du har brukt av basilikumbladene til deilige matretter kan du klippe den ned. Da vil den ikke bruke unødvendig med energi til å holde liv i noe som ikke er der lengre. Når du klipper den ned vil den bruke energien sin på å få nye blader i stedet.

Frys ned bladene

Ser du at den likevel er i ferd med å dø kan du hakke opp bladene og fryse dem ned sammen med olivenolje i en isbitbeholder. Så tar du ut én og én terning når du trenger dem til supper, sauser og gryter.

Basilikum kan brukes som smaktilsetter til veldig mange retter og passer perfekt sammen med tomater og mozzarella, eller alene sammen med olivenolje og nykokt pasta. Her er det bare å prøve seg frem.

Du kan også så basilikum selv og det kan du gjøre hele året, akkurat når det passer deg. Den elsker sol og varme og det er litt jobb for å få den til å overleve ute. Det beste er nok å ha den litt i vinduskarmen i ny og ne så den kan kose seg litt i solen.

Flere artikler