Slik lykkes du med denne populære planten- Fikentre

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Fikentre hører til familien av fikenbærtrær og er nydelig grønne planter som du kan ha inne hele året. Et fikentre kan produsere store og søte fiken, men det kan ta litt tid å få et fikentre til å bære frukter i Norge. Treet har likevel blitt en svært populær plante som mange har lagt sin elsk på. Vil du prøve å dyrke et fikentre hjemme bør du sørge for både litt tålmodighet og omsorg. Et fikentre kan bli flere meter høyt om det får muligheten til å vokse fritt mens det innendørs vil kontrolleres av plassen den har tilgjengelig. Regn likevel med at treet ditt kan vokse seg stort og praktfullt.

Er du heldig så får du treet ditt til å bære frem fukter, men du må regne med at det tar litt tid. I mellomtiden kan du være helt sikker på at det vil gi deg mye glede, for det er ikke uten grunn at dette har blitt et svært populært tre, også på våre kanter. Fikentre har store, dekorative blader og blomster som du kommer til å ha glede av mens du venter på fruktene.

Slik lykkes du med et fikentre

Fiken er søte og gode frukter som kan spises rå og tørket eller du kan bruke dem som en ingrediens i ulike typer matretter og desserter. Fikentre trives best i varme og solfylte klimaer, og finnes ofte i landene rundt Middelhavet og i Vest-Asia. Du kan også lykkes med et fikentre i Norge, men det krever litt jobb.

For å lykkes med et fikentre må du sørge for varme og sollys, samt godt drenert jord. I Norge vil et fikentre trives best i et drivhus, eller i et rom hvor det har tilgang til mye lys. Du kan også ha et fikentre ute, men da helst i sone én eller to. Vær likevel oppmerksom på at fikentrær ikke liker kulde og hvis det blir utsatt for kalde temperaturer over lengre tid vil det mest sannsynlig ikke overleve.

Slik dyrker du fikentre ute

Finn et passende sted til treet dit som gir det mye sollys og god jord. Et fikentre trenger godt drenert og fuktig jord med en pH-verdi på mellom 6,0 og 6,5. Du kan forbedre jordkvaliteten ved å tilsette kompost eller annen organisk gjødsel.

Når du har forberedt jorden planter du treet ditt, gjerne et ungt tre fra et hagesenter. Grav et hull som er like dypt som potten treet ditt kom i. Vann og tilsett gjødsel som er beregnet på frukttrær. Vann treet jevnlig.

Slik lykkes du med et fikentre inne

Du kan fint ha dette treet inne, men du må huske å gi treet nok lys og varme. Plasser treet nær et vindu med godt lys, gjerne med sørlig eller vestlig eksponering. Hvis du ikke har et passende vindu, kan du vurdere å bruke plante lamper slik at treet ditt får nok lys.

Sørg for å holde jorden jevnt fuktig, men ikke gi det for mye vann. Da vil røttene råtne og treet ditt vil ikke trives særlig godt. Fikentrær setter heller ikke pris på at jorden tørker ut så sørg for at det alltid har tilgang til vann. Bruk en jordblanding med god drenering og gjødsle det jevnlig. Bruk gjødsel som er beregnet for frukttrær.

Det er ikke vanskelig å lykkes med et fikentre og det er også mye av grunnen til at det har blitt så populært. I tillegg kan du få frukter på treet ditt selv om det står inne i en potte. Husk at et fikentre er ikke vintergrønt slik at du kan fint sette det kjølig og mørkt på vinteren og ta dem frem i sollyset når våren melder sin ankomst.

Husk at både blader og blomster på et fikentre er giftig så sørg for å holde det unna både små barn og kjæledyr.

Lykke til!

Flere artikler