Slik lykkes du med ranunkler i potter og bed

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Ranunkler er flerårige og er små knoller som settes i jorden. Ranunkler har sin opprinnelse fra flere land i Middelhavet og vokser faktisk vilt i naturen mange steder. Dette er en plante som trives i sol og delvis skygge i fuktig jord. Den trives overhodet ikke med frost og kulde og det er nok grunnen til at ranunkler anses som en ettårig plante av mange i Norge.

Det er likevel fult mulig å få glede av ranunkler år etter år, men det betinger at du at enten graver opp knollene og legger dem tørt og kjølig eller planter i potter som du setter inn når frosten kommer.

Ranunkler kan føles litt vanskelig å lykkes med, men hvis du husker å ta knollene inn når frosten kommer og vanner jevnlig i sesong er det stor sannsynlighet for at du lykkes med disse vakre plantene.

Slik lykkes du med ranunkler

Rununkler er populære både som snittblomster og som blomster i hagen. De er giftige og gir blemmer i munnen og er derfor ikke en fristelse for ulike dyr, slik at du er ganske sikker på at denne planten kan få stå i fred. Ranunkler som snittblomst står fint i vase i rundt én uke, men husk å bytt vann gjennom uken så vil den trives enda bedre.

Ønsker du å ta vare på ranunklene til neste år må du sørge for at knollene eller pottene blir stående relativt kaldt gjennom vinteren, men ikke i minusgrader.

Når bør du plante ranunkler

Ranunkler plantes på våren, gjerne i mai, men du kan starte prosessen allerede i februar hvis du ønsker tidlig blomstring. Vil du forplante ranunklene dine så plant dem i små potter til å begynne med. Når de spirer kan du plante dem om i større potter. Du kan også fint plante knollene direkte der du vil ha dem, men det må skje etter at nattefrosten er ferdig.

Under forplantingen bør plantene stå i et rom som holder fra 15 til 20 grader. Jorden bør være jevnt fuktig. Sett plantene dine solrikt og varmt.

Husk at ranunkler ikke liker å stå i vann så bruk sørg for god drenering. Du kan med fordel tilsette litt sand for å bedre dreneringen.

Plant i potter og bed

Du kan plante ranunkler i både potter og bed. Planter du i potter kan du med fordel ha et lag med leca kuler i bunnen av potten, med et tøystykke over før du ha over jord. Ranunklene setter pris på litt ekstra næring så du bør gjødsle plantene dine når de har begynt å spire.

Når du skal plante ranunkler starter du med å legge knollene i lunkent vann over natten. Da vil de få røtter litt tidligere og raskere.

Knollene plantes i en dybde i jorden som er tre ganger så dyp som bredden på knollen. Plant knollene med en avstand på fem cm og gjerne i grupper på 10 knoller av gangen.

Husk sol og varme

Ranunkler bør plasseres et sted i hagen eller på terrassen som har minimum 6 timer med full sol. Dette er Middelhavsplanter og for optimale forhold trenger de lys, varme og god drenering.

Gled deg til disse vakre plantene blomstrer og prøv å ta vare på knollene frem til neste år.

Lykke til!

Flere artikler