Slik lykkes du med tomater

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Hva er vel en bedre start på dagen enn å stå opp, kippe på seg sandalene og rusle rett ut i en duggfrisk hage, sette seg ned på en solvarm mur med hendene fulle av små, søte tomater og bare nyte? Å dyrke egne tomater er ikke så vanskelig som man kanskje skulle tro. Her er det flere veier til en god avling, det kommer an på hvor mye arbeid man vil legge i det. I februar/ mars er tiden inne om du vil så tomatplantene dine selv.

Fra tomatfrøene spirer til man kan høste de første tomatene må man regne med noen måneder. Det finnes mange ulike tomatsorter, som høytvoksende tomatplanter, busktomater som er lavere og som vokser mer i bredden, plommetomater, sjokoladetomater, cherrytomater og bifftomater. Det er bare å velge og vrake ut fra hvor mye plass man har, og hva man foretrekker å spise.

Slik lykkes du med tomatplantene

Tomater

Tomatfrø vokser godt i plantejord og krever ikke stort mer enn nok lys og regelmessig vanning de første ukene, før de må plantes om. Sår man inne må du sørge for godt lys og du kan med hell benytte deg av et vekstlys.

Slik sår du tomater

Tomatspirer

Start med plante frøene i små potter eller i et såbrett. Når du sår frøene skal jorden være fuktig og når du har plassert frøene litt ned i jorden avslutter du med å vanne jorden og frøene lett. Ikke bruk for mye vann da kan frøene ende opp med å flyte rundt.

Sett de nysådde frøene til spiring i minimum 15 varmegrader. Sett dem gjerne på badegulvet hvis du har varmekabler. Dekk til med plastfolie slik at fuktigheten bevares over tid. Når spirene dine har fått små blader kan du fjerne plasten.

Når plantene dine er ferdig spiret skal de ha lavere temperatur og ekstra lys. Har du ikke tilgang på ekstra lys må varmen reduseres hvis ikke vil du få lange planter som ikke tåler stort. Sår du inne fra mars måned og du har vinduer som tar inn mye lys kan det være godt nok.

Plant om i potter

Tomater i bolle

Når tomatplantene har fått litt størrelse, rundt 3-4, cm og har fått røtter kan du plante dem over i større potter. Har du flere frø i samme potte må du dele dem slik at du ikke har mange i samme potte. Plantene dine trenger plass til å utvikle røttene sine.

Sett plantene dypt og la jord dekke det meste av stilken. På denne måten dannes det nye røtter langs hele stilken og planten vokser seg robust, sterk og kraftig.

Har du sådd frøene dine i såbriketter kan du plante dem direkte i jorden i den nye potten. Du skal ikke fjerne spiren fra briketten, sett alt i den nye jorden.

Plant tomatplante ut i mai eller juni

Tomatplanter 3

Når plantene din har har blitt rundt 20-30 cm lange så kan du plante dem ut så lenge det er jevn temperatur ute. De tåler ikke frost og er avhengig av varme og en lun plass for å trives.  Månedene mai og juni er som regel gode måneder for utplanting. Husk å gi dem noe å støtte seg til.

Vann tomatene rikelig

Tomatplante 2

Tomatplanter er tørste planter så for å lykkes må de vannes jevnlig. Vann gjerne et par ganger om dagen, men ikke når solen står som høyest. Ujevn vanning vil gjøre at plantene ikke trives og tomatene kan fort få sprekker.

Gjødsle plantene dine godt

tomater 4

Tomatplanter trenger mye næring og flytende gjødsel fungerer veldig bra, for eksempel Superba. Gir du tomatplantene dine jevnlig med ekstra næring sørger du for at du får sterkere planter som vil gi deg en god avling.

Tomatfrøene trenger ikke ekstra næring under første spirefase siden frøene allerede har næring i seg.

Fjern tyvskudd og blader

Tomater små

Sørg for å fjerne skudd som kommer opp i leddet mellom sideskuddene og hovedstammen. Planten skal ha krefter til å prioritere å produsere frukt og ikke skudd som den ikke har bruk for. Fjern også blader som er nederst på stilken slik at det ikke er blader som er i kontakt med jord.

Sol og varme

Tomatplante

Har man drivhus så vil tomatplantene trives godt, men det er ikke et must. De kan fint plantes inne og deretter settes ut en lun og god solvegg, i et bed eller i dype krukker. Pass godt på plantene dine de første dagene etter utplanting; de er ofte litt sarte den første tiden utendørs og kan lett få brannskader på bladene om de står i for sterkt sollys. Bruk gjerne en ukes tid på litt herding ved å flytte dem inn på kvelden og ut på dagen.

Sår man tomatplantene selv må man sørge for regelmessig vanning, prikling, omplanting og mye stell og kjærlighet. Det er defintivt verdt det når man endelig kan høste smakfulle og solmodne selvdyrkede tomater. Ingenting smaker bedre enn det man driver frem selv!

Om du ikke er så glad i å drive frem planter fra frø så kan du også kjøpe ferdig tomatplanter hos en gartner eller på et hagesenter. Plant dem i potter og ha dem i hagen eller på terrassen. Husk å vanne godt og gi godt med næring.

Lykke til!

Flere artikler