Slik redder du en Døende Orkide

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Den er virkelig vakker der den står i full blomst måned etter måned, men plutselig er det slutt og den ser bare trist og halvveis død ut. Det skal du jammen i meg ikke være for sikker på. Alle orkideer slipper blomstene sine en gang i blant og går i dvale. Du kan likevel fint klare å få den til å blomstre år etter år. Selv om den ser både trist og skrøpelig ut er det ikke sikkert at den er ferdig for alltid.

Orkideen er flerårig og sannsynligheten for at den kommer tilbake er stor. Du kan likevel oppleve at orkideer ikke trives og som ikke står blomstringstiden ut, og vi har funnet ut hvordan du kan redde en døende orkide.

Orkideen har en blomstringstid som strekker seg fra tre til åtte måneder. Etter denne perioden går den inn i en hvileperiode. I den perioden bør den vannes mindre og stå på et kjøligere sted i huset.

Dette bør du gjøre med en slapp Orkide

orkide

Orkideen er vant til tropiske forholde med høy luftfuktighet, men det er likevel fult mulig å få den til å trives hos oss. Husk at den er glad i sol, men den liker ikke å stå midt i solsteken. I tillegg er den ikke veldig begeistret for å ha jord på røttene sine. Husk å vanne den regelmessig én gang i uken.

Hvis du kommer over en orkide som henger skikkelig med hodet selv om den er i midt i blomstringen kan det være den ikke trives og det kan det være mange grunner til. Den kan ha fått både for mye og for lite vann, den kan ha stått midt i solen, eller inneklimaet kan ha vært for tørt for den. Gi den gjerne en dusj med kaldt vann en gang i blant for å etterligne et tropisk klima, men ikke spray blomstene.

Gi orkideen din førstehjelp

orkide 2

Det første du bør gjøre er å ta orkideen ut av potten den kommer i. Rens røttene for alt av bark. Har den en liten nettingpotte helt innerst (en potte du vanligvis ikke kan se) tar du av den også. Sett orkideen i en glasspotte eller lignende og fyll den med friskt vann. Sett planten din i potten og la den ta til seg alt det friske vannet.

Fortsett med å klippe vekk tørre og døende røtter. Husk at luft-røttene ikke skal stappes ned i potten, men få lov til å ligge løse.

Når orkideen din ser ut til å komme seg kan du plante den om ved å gi den bark og næring rundt røttene som passer spesielt til orkideer. Dette får du tak i hos Mikrogartnertiet, samt alt annet som orkideen din trenger for å trives best mulig.

Gi orkideen din den perfekte mengde vann og næring

orkide

Orkideen er kjent for å være litt restriktiv når det kommer til mengden vann den har behov for. Med en selvvanningspotte kan du være helt sikker på at orkideen får både riktig mengde vann og lys som vil sørge for best mulig vekst-vilkår.

Med en selvvanningspotte som er spesielt tilpasset orkideen vil potten imitere den naturlige vanningsprosessen. Potten vil også sørge for at nødvendig mengde lys når frem til røttene.

Potten har en egen vannmåler som forteller deg når orkideen trenger å få etterfylt både vann og næring, enklere blir det ikke. Husk at andre planter og blomster også kan ha glede av en selvvanningspotte.

Vil du se nærmere på den perfekte selvvanningspotten til orkideen din så finner du den her.

Kommer du over en orkide som ser sliten og medtatt ut og som ikke har hverken blomster eller knopper er sannsynligheten stor for at den er inne i en hvileperiode. Etter flere måneder med blomstring skal den nå slappe av litt. Ta en runde og fjern gamle røtter og blader og sett den på et rom som er kjølig og reduser vanningen. Egentlig bør du glemme den litt, og plutselig så kommer den seg igjen.

 

Har du hatt en orkide i flere år uten å ha gjort stort med den vil den garantert sette pris på om du potter den om i blant, samt at du renser litt opp for den av og til.

Lykke til !

Flere artikler