Slik tilbereder og spiser du førjulens store fristelse -Smalahove

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Smalahove er en stor fristelse for mange i vårt ganske land selv om denne retten er mest utbredt på vestlandet. Smalahove har vært mest kjent som hverdagsmat fra Voss, men har med tiden bitt oppgradert til festmat. Det vanlige er at etter saueslakten på høsten så starter tilberedelsen av smalahove.  Deretter starter smalahovemåltidene i november og hodene skal spises opp før siste søndag før julaften. Dette blir kalt for skoltesøndag. Smalahove ble sett på som hverdagsmat i en tid hvor vi var bedre på å utnytte hele dyret. De bedre delene av sauen ble blant annet spart til jul. Smalahove er tradisjonsrik mat og vi har tatt en kikk på hvordan det bør serveres og hvordan du spiser det.

Å sørge for et perfekt smalahove blir ansett som en kunst og det er ikke overalt du kan få tak i denne delikatessen. Du kan forhøre deg hos den lokale matbutikken og få dem til å bestille det for deg. Når du får servert smalahove får du som regel et halvt sauehode på tallerkenen. Dette smalahove har vært gjennom en stor og omstendelig prosess før det blir tilgjengelig på ditt matfat, og blir sett på som et skikkelig håndverk.

Slik tilbereder du og spiser smalahove

smalahove

Skal du servere smalahove hjemme kan du servere det med kokte poteter, kålrotstappe og vossakorv. Mørkt øl og akevitt hører også med. Når du skal tilberede smalahove kan du gjøre det likt som når du lager pinnekjøtt eller du kan la det trekke i vann. Vossakorven skal trekke i en kjele med varmt, kokt vann.

Dette trenger du:

 • 4 halve smalahover
 • 1 vossakorv
 • 12 mellomstore poteter
 • 1 kålrot
 • 1 gulrot
 • litt fløte
 • smør
 • salt
 • pepper
 • muskatnøtt

Slik gjør du:

 1. Fyll en stor kjele med vann til det dekker alle sauehodene. De skal trekke på svak varme i fire til fem timer.
 2. Skrell gulrot og kålrot og kok dem møre i lettsaltet vann.
 3. Mos grønnsakene til du har den mosen du vil ha og tilsett et par spiseskjeer smør og litt fløte. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
 4. Del vossakorven i passelige biter og fyll en kjele med vann som du lar koke opp. Trekk kjelen til side og la vossakorven trekke i det varme vannet i rundt 10 minutter.
 5. Kok potetene i lettsaltet vann og server med litt finhakket persille om du vil.

Server smalahove med poteter, kålrotstappe, vossakorv sammen med litt sky fra kraften fra kjelen med smalahove.

Slik spiser du smalahove

Det kan kanskje virke litt skremmende å spise smalahove første gangen, men skal vi tro entusiastene så er dette et måltid du ikke vil gå glipp av.

Smalahove inneholder en del fett og for å få den beste opplevelsen bør du sørge for å spise det mens det er varmt. Start ved øret og gå videre til øyet. For å få tak i øyet så bryter du ut kjeven. Dereretter kan du bevege deg videre til tungen og området rundt kjeven.

Har. du ikke spist smalahove før vil dette garantert gi deg en spennende opplevelse og ikke minst en smakfull opplevelse.

Lykke til og smakelig måltid ?

 

Flere artikler