Slik vasker og oppbevarer du bunadskjorten din

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Har du først kjøpt deg en verdifull bunadskjorte, er det viktig at du vet hvordan du skal ta best mulig vare på den. En bunadskjorte har fort for å få gule flekker, så det er viktig å vite hvordan den skal vaskes og hvordan du blir kvitt- og kan unngå at den gulner. Det er også viktig å oppbevare bunadskjorten riktig slik at den er klar neste gang du skal bruke den. Bunad er et flott festplagg og alle som har en bunad gleder seg til hver gang den kan tas i bruk siden den har en tendens til å henge i skapet mesteparten av året. Det er fort gjort å være uheldig å skitne til både stakken og skjorten og da bør du vite hvordan du best kan rengjøre disse flotte plaggene.

Skal du vaske bunadskjorten din, er det viktig at du er skånsom. Mange skjorter har håndbroderier som gjør at du må være ekstra forsiktig. Vi har tatt en kikk på hvordan du bør vaske skjorten din og hvordan du bør oppbevare den.

Slik tar du best vare på bunadsskjorten din

Bunad 2

Bunad er for mange av oss noe av det mest dyrebare vi har og det er viktig at vi tar godt vare på den. Vi bruker ikke bunad veldig ofte, men det er et flott festplagg og bringer med seg mye viktig historie for mange av oss.

Slik vasker du bunadskjorten for hånd

Håndvask

Dersom du skal vaske skjorten for hånd, bør du bruke varmt vann på rundt 60 grader, og sørge for at du bruker et nøytralt vaskemiddel, som sitronvask eller såpespon. Har du bunadskjorte uten broderier kan du benytte et blekemiddelholdig vaskemiddel, men blekemidler bør unngås dersom skjorten har broderier. Unngå også å bruke skyllemiddel som gjør skjorten myk.

Når temperaturen i vannet har sunket til en temperatur hendene tåler, kan skjorten forsiktig klemmes for vann. Deretter skyller du skjorten i lunket vann, og videre i kaldt vann. Gjenta denne prosessen fem ganger, for å unngå at skjorten skal få gule flekker. Til slutt lar du skjorten ligge i 10-15 minutter i det siste skyllevannet, før du henger den til tørk.

Slik vasker du bunadskjorten i vaskemaskinen

Vaskemaskin

Skal du vaske bunadskjorten din i maskin, bør du unngå høye temperaturer. Skjorten kan derimot vaskes på 60 grader dersom du har vært uheldig og fått flekker på den, men unngå å sentrifugere skjorten. Da blir det enklere å stryke skjorten etter vask.

Husk også på å ikke bruke klor, og at du må sette på en ekstra skylling. Etter vask bør du henge skjorten opp på en kleshenger, og glatte ut stoff og sømmer. Med dette vil du kanskje være så heldig å slippe å måtte stryke skjorten før bruk.

Flekker og søl

bunad barn

Det er fort gjort å søle mat og drikke på bunadskjorten, og om dette skjer bør du være rask med å få bort så mye som mulig av sølet, og ikke gni det rundt.

Har du vært uheldig og sølt flekker som inneholder fruktsyre, som ketchup, bær, vin eller liknende, bør du bruke kokende vann. Hold en serviett bak flekken så sølet ikke trekker igjennom, og press i mot med en serviett eller en klut med varmt vann. Hold til flekken er borte.

Har du sølt fettflekker på skjorten, som is eller dressing, bør du bruke mild og fargeløs såpe som bunadssåpe, eller vanlig sjampo.

Slik ungår du gule flekker

vaske

Det er fort gjort at bunadskjorter gulner og får gule flekker. For å unngå dette bør du være nøye med å alltid vaske skjorten etter bruk. Ikke vær redd for å bruke mye vann under skylling av skjorten. For lite vann og dårlig skylling kan føre til at skjorten etter hvert kan gulne. Det kan også oppstå gule flekker på skjorten dersom du stryker den før du legger den bort, så vent gjerne med å stryke skjorten til du skal bruke den igjen.

Slik fjerner du gule flekker på bunadskjorten

Vaskebalje

Hvis skjorten din allerede har gulnet eller fått gule flekker, bør du legge den i en vask eller i en balje med lunket vann og gni de gule flekkene med sitronsåpe. Du kan også forsøke å bruke Biotex White.

Merk deg at du skal bruke baljer eller bøtter av stål og ikke med farger – da dette kan farge av på selve skjorten. Skyll skjorten godt til slutt, minst 10 ganger.

Slik bør du oppbevare bundadskjorten din

Bunad

Det er viktig at du er nøye med hvordan du oppbevarer bunadskjorten din. Med riktig oppbevaring unngår du blant annet slitasje på skulderpartiet og møll. Oppbevar gjerne skjorten i en skjortepose av tekstil, spesielt hvis skjorten er laget av silke og har silketråder. Møll er glad i silke og tekstiler generelt så sørg for at den ikke har tilgang til tøyet ditt, spesielt bunaden.

Dersom du skal være så uheldig å få møll i bunadskjorten din, bør du legge skjorten i fryseren et døgn for å drepe møllen. Luft deretter skjorten som vanlig for så å legge den tilbake i skjorteposen. Brett skjorten godt sammen når du skal legge den i skjorteposen og sørg for at posen er helt tett.

Med disse rådene er det bare å glede seg til neste gang du kan ta på deg din vakre bunadskjorte. Husk å stelle godt med den, både før og etter bruk.

Lykke til!

Flere artikler